Maten fick debatten att hetta till

En paneldebatt om livsmedelsupphandling på Upphandlingsdagarnas första dag fick känslorna att svalla.
– En katastrof! Det var entreprenören Bert Karlssons kategorisering av svensk livsmedelsupphandling.

Debattledare Carin Hjulström fick använda all sin skicklighet och vana från direktsända tv-debatter för att hålla ordning i klassen. Skratten var många i publiken, inte minst när Bert Karlsson levererade spetsfundiga formuleringar eller verbala rallarsvingar.

Konkurrensverkets företrädare Carin Carlsson fick sina fiskar varma men försvarade transparens och konkurrens väl.

Offentliga Affärer bjuder här på några citat från deltagarna.

– Det är inte självklart att närproducerat är bättre för miljön. Att avstå från kött till exempel en dag i veckan är bättre, säger Peter Nohrstedt, verksamhetsansvarig upphandling, Miljöstyrningsrådet.

– Man ska inte fuska med maten. Närodlade råvaror innehåller ett högre näringsvärde, säger Jill Hartwig, kostrådgivare.

– Det är inte så svårt att ställa krav! Ni får ställa krav, men följ upp att ni får det ni beställt, uppmanade Mathias Sylwan, förbundsjurist, SKL.

– Dela upp upphandlingarna i färre kategorier, köp svenskt och höj gränsbeloppet för direktupphandling, säger Helena Jonsson, ordförande LRF.

– Det finns inga lagliga hinder för att ställa kvalitetskrav! Men glöm inte uppföljning och kontroll, säger Carin Carlsson, ansvarig handläggare, Konkurrensverket.

– Hur man får högre kvalitet? Med kunskap och riktiga kockar i köket! Då fungerar det, säger Bert Karlsson, entreprenör.

Bo Höglander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *