Medicinska textilier i sjukvården

Textila blodkärl, kläder som mäter hjärtaktivitet och en helkroppsdräkt som ökar rörligheten hos rörelsehindrade barn är exempel på projekt som är på väg att bli verklighet.

Genom användning av nya och smarta textilier inom medicin skapas nya möjligheter för sjukvården. Nu samarbetar Smart Textiles och MedTech West i ett nytt kompetenscentrum för att stärka utvecklingen inom området.

Inom det nystartade samarbetet pågår ett flertal projekt som syftar till förenklingar och kostnadsbesparingar; en enklare vårdprocess för både patient och vårdpersonal och därmed en mer kostnadseffektiv behandling.

– Framtiden innebär stora utmaningar för all hälso- och sjukvård. Enorma krav kommer att ställas för att öka både finansiering och andel anställda i vård och omsorg. Det enskilt viktigaste sättet att lösa ekvationen är ett bättre samarbete inom akademi, vård och näringsliv, säger Jan Eriksson, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– MedTech West och Smart Textiles är ett exempel på ett sådant samarbetsinitiativ. Genom det ökade samarbetet bidrar man till ökad och snabbare utveckling av tekniska lösningar för bättre vård som ska minska de totala kostnaderna och behovet av personalinsatser, tillägger han.

För att inspirera och väcka idéer hålls ett seminarium den 13 mars på Textilhögskolan i Borås där flera olika pågående projekt inom MedTech West och Smart Textiles kommer att presenteras och deltagarna kommer att få prova på att integrera elektronik och textil.

Samarbetet mellan MedTech West och Smart Textiles är en förstärkning av regionens forskning och utveckling inom området medicinteknik och textil. Det är en viktig del av den Life-Science-satsning som nu sker i Västra Götalandsregionen. Ett övergripande mål för denna satsning är att Västra Götalandsregionen ska bli ledande på forskning och utveckling inom Life Science inom 10 år.

Electrodress  – funktionell avslappning av spastiska muskler. Dräkten har utvecklats av Inerventions AB i samarbete med Smart Textiles och hjälper barn med rörelsehinder att öka rörligheten. Plagget stimulerar reflexsystemet och får spastiska, stela och värkande muskler att slappna av.  Elektrodressen är ett av flera projekt som kommer presenteras under seminariet.

Källa: Högskolan i Borås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *