”Miljarder och miljö bortslösade”

För en hundradel av pengarna som regeringen lägger på elcyklar, solel och klimatångestterapi hade Sverige kunnat göra skillnad på riktigt genom att låta det tyska brunkolet, som Vattenfall sålde, stanna kvar i marken.
Det menar Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson i en debattartikel i Expressen (2018-09-21). Han tar bland annat upp den så kallade Nuonaffären, då statliga Vattenfall sålde brunkolsverksamheten i Tyskland till ett tjeckiskt bolag för 100 miljoner.
Värdet skrevs efter affären upp till sex miljarder. ”Bara under de första 14 månaderna genererade brunkolet en vinst för den nya ägaren på över två miljarder, alltså över 20 gånger vad Vattenfall fick i försäljningen”, konstaterar Johan Gustafsson.
Mer än vad Sverige släpper ut
Enligt debattören stod den tyska brunkolsverksamheten för ungefär 60 miljoner ton utsläpp per år, enligt Vattenfalls egna beräkningar. Skribenten kommenterar: ”Det är mer än vad hela Sverige släpper ut varje år. För en hundradel av miljöbudgeten på drygt tio miljarder hade regeringen alltså kunnat låta kolet stanna i marken och därmed radera de svenska utsläppen av växthusgaser i ett slag.”
Enligt Slöseriombudsmannen råder det ingen tvekan om att brunkolet såldes för billigt, ”men om man nu värderade det så lågt, hade man lika gärna kunnat behålla det och göra nytta för klimatet – på riktigt.”
Slöseri med skattepengar
– Om vi bryr oss om klimatet måste vi se till att vi får så stora utsläppsminskningar som möjligt för de skattepengar som vi satsar. Det är ingenting annat än slöseri med skattepengar att regeringen brände skattebetalarnas pengar på någonting annat, avslutar Johan Gustafsson, som är Slöseriombudsman på Skattebetalarnas förening.
Bilden: Johan Gustafsson. Foto: Skattebetalarnas förening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *