Möt årets kvinnliga digitala superprofil

Hon är utsedd till digital superprofil – Darja Isaksson, konsult i digital transformation, föreläsare, med mera. Möt henne här och gärna även på eFörvaltningsdagarna där hon kommer att medverka.
 Darja Isaksson jobbar som strateg och konsult i digital transformation. Hur ska företagen förändra sitt sätt att arbeta och sin självbild i ett helt nytt IT-landskap? Framför allt gäller detta tidningsbranschen, som måste genomgå en radikal förändring – eller utplånas. Ett exempel är den brittiska kvalitetstidningen The Independent som för en tid sedan lades ned som papperstidning för att enbart komma ut på nätet.
OFFENTLIGA AFFÄRER passade på att gratulera henne till andraplatsen efter Alexander Bard i Hammer & Hanborgs ”Årets Digitala Superprofil”. En sådan ska enligt H&H vara:

  • Visionär och nyskapande
  • Hålla sig uppdaterad
  • Driva förändring genom att påverka och inspirera andra att bidra till nytänkande
  • Bygga nätverk internt och externt och utveckla givande samarbeten
  • Anpassa sig lätt till nya omständigheter
  • Ifrågasätta rådande rutiner och regler


Grattis Darja! Hur känns det att hamna så högt upp?

– Haha. Det känns kul såklart, särskilt eftersom jag förstått att det varit en öppen inbjudan till människor att nominera vilka de vill. Men samtidigt konstigt. Elon Musk kom misstänkt långt ner, säger hon med en blinkning.
Hur står sig svensk offentlig sektor vid en internationell jämförelse, när det gäller digitalisering till nytta för medborgarna?
– Vi ligger fortfarande högt i en del rankningar, men tappar ganska stort i en del andra. Det centrala att ta till sig är att vi rör oss långsammare än exempelvis Storbritannien, Estland, Danmark, men även USA i en del frågor som rör initiativ för att dra nytta av digitaliseringens möjligheter ur ett medborgarperspektiv. Vi har helt enkelt tappat mycket tempo de senaste fem, åtta åren.
Vad gör du helst när du inte är på jobbet?
– Umgås med min familj.
Hur uppkopplad och ”digitaliserad” är du själv?
– Oj! Tja, jag har varit uppkopplad större delen av min vakna tid sedan 1993, men visst tog det längre tid för mig än min tonåring att använda snapchat regelbundet. Länge levde jag efter devisen ”där min bokhylla finns, är mitt hem”, men de senaste åren har jag nästan bara handlat e-böcker, helt enkelt därför att de är mer tillgängliga för mig när jag vill läsa dem. Utöver det testar jag ofta nya prylar, men är ganska kräsen när det gäller nyttofaktor för att de ska bli en del av min vardag. För mig är det digitala helt enkelt en del av livet, inte något nytt och konstigt vid sidan av mitt verkliga liv. Så tror jag å andra sidan att det är för de flesta idag, åtminstone de under 40 🙂
Föredrar du Mac eller PC?
– Idag använder jag Mac, men så länge jag såg värdet av att köra Linux delar av min tid så använde jag PC. Det börjar vara rätt länge sedan nu.
Allt fler säger ”digitalisera eller dö”. Är det verkligen så?
– Det är självklart så. Den digitala dimensionen ändrar förutsättningarna för hur vi producerar, distribuerar, marknadsför och konsumerar. Kort sagt; alla branscher och affärsmodeller förändras, så även spelreglerna för alltifrån talent management till hur vi samverkar i samhället. Individer, organisationer och samhällen som kan omsätta dessa nya möjligheter i handling är en del av ett gigantiskt, globalt nytt värdeskapande som vi förhoppningsvis använder till att skapa en mer hållbar värld.
Darja medverkar under eFörvaltningsdagarna 2016 där hon ger deltagarna sin syn på svenska prestationer kopplat till EU:s så kallade DESI-index och analyserar vad som krävs av Sveriges kommuner, landsting och myndigheter för att dessa ska kunna ta ledningen i digitaliseringen av det offentliga samhället.Europeiska kommissionen har tagit fram ett nytt index för att bedöma EU-ländernas utveckling mot en digital ekonomi och ett digitalt samhälle. I denna ranking hamnade Danmark i topp medan Sverige knep andraplatsen (2015).

Vad ser du fram emot på e-Förvaltningsdagarna?
– Jag ser fram emot att på allvar diskutera vad som kännetecknar en digital demokrati, och hur Sverige kan ta tillbaka initiativet på områden som rör vad digitaliseringen innebär för välfärden, men också för demokratin.
Vilka är de största fördelarna som du ser med digitaliseringen om du blickar ett antal år framåt i tiden?
– Digitalisering ger oss möjlighet att optimera alltifrån transporter till hälsotjänster. Den ger oss också möjlighet att individualisera alltifrån medicin till utbildning och upplevelser på ett sätt vi aldrig kunnat tidigare. Rätt använd, kommer den digitala dimensionen vara avgörande för att genomföra de förändringar av alltifrån produktionssystem till livsstilsmönster som krävs för att skapa en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar framtid, avslutar Darja Isaksson.
 
Här är tio i topp-listan på Årets Digitala Superprofil:
1. Alexander Bard, Filosof: ”Han kopplar teknik till samhällsutveckling, filosofi och ekonomi på ett sätt som få andra ”profiler” gör”.
2. Darja Isaksson: ”Visionär med tydlig koppling till samhällsnytta”.
3. Daniel Ek, Spotify: ”Inspirerande visionär som håller på att förändra en hel bransch med en enda idé”.
4. Frida Boisen, Bonnier: ”En sann fritänkare som frikostigt delar med sig av sitt kunnande. Och som får mig att känna att det där, det kan ju jag också fixa!”
5. Elon Musk, Tesla: ”Använder digitalisering och ny teknologi för att förändra en bransch i grunden. Tänker stort och kommer göra skillnad på riktigt”.
6. Brit Stakston, Entreprenör: ”Nyfiken digital affärsutvecklare”.
7. Joakim Jardenberg, Helsingborgs stad: ”Slåss varje dag för den digitala närvaron i vår vardag”.
8. Isabella Löwengrip, Entreprenör: ”Lyckas nå ut digitalt i alla medier samt driver mängder av företag samtidigt i så pass unga år!”
9. Deeped Niclas Strandh, Deepedition Digital PR: ”Han har en oerhört uppdaterad syn på digitalisering och vad de nästa stora applikationerna är, inte bara för människor utan även för företag”.
10. Jack Werner, Dagens Industri: ”Vågar sticka ut”.
Personligt
Namn: Isa Darja Kristina Isaksson.
Utbildning/bakgrund: Pluggade medieingenjör i Umeå, en slags tvärvetenskaplig ingenjörsutbildning.
Familj: Man, bonusdotter 14 år, två pojkar 8 och 5 år.
Brinner för: Hållbar utveckling med hjälp av digitalisering.
Intressen (förutom digitalisering): Närhet till mina barn. Yoga, läsa böcker, gå på teater, prata om samhällsutveckling med spännande människor.
Reser helst till: Längtar efter att åka till Svalbard. Reser ofta till Kroatien, där jag har ett hus.
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *