Ny bok tipsar om framgångsrik upphandling

Två tungviktare i Upphandlarsverige, Eva-Lotta Löwstedt-Lundell och Björn Bergström, har nyligen utkommit med en bok med konkreta tips på hur man lyckas med sin upphandling.
Boken är en blandning mellan en diskussion om förhållningssätt och praktiska, konkreta exempel på hur man kan gå tillväga för att skapa en framgångsrik affär.
OFFENTLIGA AFFÄRER ställde ett antal frågor till Eva-Lotta med anledning av att hon även kommer att vara PROFIL i kommande utgåva av papperstidningen.
Du har varit en inflytelserik person på olika poster i Upphandlarsverige under ett antal år. Hur tycker du att inköp och upphandling utvecklats sedan du kom in i ”branschen”?
– Oj, det har både hänt mycket och väldigt lite. Vi har fortfarande för mycket fokus på själva upphandlingsmomenten, där vi ju utvecklats enormt, men där vi riskerar att låsa in vår professionella identitet. Men det börjar hända spännande saker och jag tycker faktiskt att vi för första gången har ett statsråd i Ardalan Shekarabi som tar till sig de budskap som handlar om att arbeta med styrning och ledning av inköp i offentlig sektor.
I boken beskrivs centrala ingredienser för att skapa en framgångsrik upphandling, från viktiga förhållningssätt till praktiska verktyg och metoder. Författarna vill erbjuda ett helhetsperspektiv på hela upphandlingsprocessen och lyfter fram tio principer för framgång. Bland annat får läsaren uppmaningen att inte fastna i expertrollen och att agera som affärsman (eller affärskvinna) i gränslandet kund-leverantör.
Upphandlare uppmanas att lyfta blicken bort från juridiken och istället fokusera på tydliga roller, goda relationer och genomtänkta behov.
Boken innehåller konkreta exempel och tips men beskriver framför allt ett förhållningssätt, heter det i förlagets informationstext.
– Den här boken fyller ett tomrum. Dess tio principer kommer att vara till stor hjälp för alla som verkar inom upphandlingsområdet. Jag rekommenderar alla praktiskt verksamma att läsa boken och hoppas att det leder till bättre upphandlingar till gagn för alla, säger Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare på Delphi, på förlagets webbplats.
Om författarna:
Björn Bergström, jurist som jobbat med offentliga affärer sedan början av 2000-talet, bl.a. på Sveriges Riksbank. Har lett många upphandlingar på lokal och nationell nivå, arbetat aktivt med upphandlingsstödjande verksamhet som utbildare och i linjearbete, samt genom mångårig gärning i styrelsen för Sveriges Offentliga Inköpare (SOI).
Eva-Lotta Löwstedt Lundell, civilekonom, har arbetat med inköp och upphandling i ledande roller bl.a. som inköpschef på SVT. Har byggt upp inköpsfunktioner och lett upphandlingar inom komplexa områden. Eva-Lotta har ett mångårigt engagemang i Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) och är en ofta anlitad föreläsare inom området. Sedan den 1 september är hon koncernchef på SKL Kommentus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *