SABO vill öka konkurrensen

Ny ordförande för SABO är Åsa Johansson, idag ledamot i SABOs styrelse och kommunalråd (S) i Hagfors.
Bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) bytte ordförande under sommaren. SABOs tidigare ordförande Leif Jakobsson (S) utsågs i juni till statssekreterare på finansdepartementet.
– Jättespännande att få förtroendet att leda SABOs styrelse i en tid när bostadsfrågorna blir allt viktigare, säger Åsa Johansson till OFFENTLIGA AFFÄRER. Jag har varit ledamot i styrelsen sedan 2011 och även varit styrelseordförande i Hagforshem.
Vill se bättre konkurrens
Enligt Sveriges Radio Ekot (2016-08-23) vill SABO se en ökad konkurrens på byggmarknaden och ser gärna att även utländska byggare lägger anbud i upphandlingarna.
– Sverige har EUs högsta byggpriser och den svenska byggbranschen lider av kapacitetsbrist. Att underlätta för utländska byggföretag att vara med och konkurrera i Sverige är ett sätt att bidra till att vi kan bygga fler bostäder snabbt och till rätt pris, menar Åsa Johansson.
SABO är en stor aktör i upphandlings-sammanhang och bistår sina medlemsföretag med  rådgivning inom ramen för bland annat LOU och entreprenadrättens område. I mån av tid tar sig SABO även an konsultuppdrag vid bl.a. avtalsskrivningar och överprövningar i förvaltningsdomstol. SABO anordnar även utbildningar i LOU. Utbildningarna är förlagda i SABOs lokaler i Stockholm samt ute i landet. De kan även genomföras på företagen.
Byggboom
Åsa Johansson tillträder under vad som ser ut som början på en ny byggboom. Preliminärt påbörjades byggandet av 33 950 lägenheter under första halvåret 2016. Det innebär en ökning med 44 procent jämfört med samma period förra året då 23 620 lägenheter började byggas.
Det är lägenheter i flerbostadshus som bidrar mest till den stora ökningen, cirka 27 600 lägenheter påbörjades under första halvåret vilket är hela 50 procent fler än motsvarande period 2015. I småhus påbörjades cirka 6 350 lägenheter under första halvåret vilket är 21 procent fler än under motsvarande period 2015. Av lägenheterna i flerbostadshus var preliminärt 44 procent upplåtna med hyresrätt.
 
Bilden: Åsa Johansson. Foto: Hagfors kommun.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *