Ny undersökning om digitalisering

Det ser ljusare ut i Sverige än i genomsnittet av världen när det gäller digitalisering av den offentliga sektorn.

Offentlig sektor över hela världen har det kämpigt med digitalisering. Men Sverige sticker ut med en hög takt för modernisering av gamla system. Men det finns fortfarande problem med vilja och attityder vad gäller förändringar, visar en ny undersökning.

Undersökningen “State of the Digital Nation” som utförts av Vanson Bourne på uppdrag av affärssystem-företaget Unit4 visar en varierad bild av digitaliseringen inom offentlig sektor i världen. Globalt tycker endast nio procent av deltagarna att de lyckats öka produktiviteten genom att modernisera sina IT-system.

Lång väg kvar
Den stora majoriteten, 76 procent, säger att de har en lång väg kvar innan den digitala transformationen har nått alla hörn av verksamheten.

Men i Sverige ser det alltså ljusare ut än i genomsnitt i världen. Vårt land är världsledande vad gäller att transformera bassystem, så kallade backoffice-system, med en andel på hela 40 procent. Som jämförelse har USA en andel på 31 procent och Kanada på 11 procent.

”Det är glädjande”
– Det är glädjande för Unit4 som har en stark ställning på den svenska marknaden, med för närvarande drygt 80 kommuner som kunder, säger Alexander Drevstad, försäljningschef för offentlig sektor på Unit4 i Norden.

Alexander Drevstad, Nordisk
försäljningschef på Unit4. 

Han menar att den offentliga sektorn nu genomgår en av de tuffaste utmaningarna någonsin. Men pandemin har visat vad som är möjligt när det gäller digital transformation.
– Uppgiften under de kommande åren blir att fortsätta investera i innovation för att säkra välfärden och leverera betydande förbättringar för medborgarna, säger Alexander Drevstad.

Tre områden
Undersökningen visar att de tre områden som offentlig sektor globalt kommit längst med är molnmigrering (50 procent av deltagarna har implementerat lösningar), verktyg för datahantering (49 procent) och verktyg för realtidsrapportering (47 procent). AI, inklusive maskininlärning, är det område som ligger längst ned på listan med en andel på 36 procent.

Gott om utmaningar
Utmaningar med att hantera förändringar i offentlig sektor finns det gott om. I Sverige sticker de följande ut enligt undersökningen:

  • Ledarskap. 48 procent av deltagarna från Sverige anser att ledningen motsätter sig förändringar.
  • Bassystem. 37 procent anser att bassystemen utgör ett hinder mot att vara flexibel och agil. Det är intressant med tanke på att vi kommit jämförelsevis långt med att transformera bassystem i Sverige.
  • Kompetens. 36 procent anser att personalen saknar rätt kompetens för att anpassa sig till förändringar snabbt.
  • Attityder. 35 procent tycker att personalen motsätter sig förändringar.

Vad är det som behöver åtgärdas i praktiken? Ett talande exempel är att 38 procent av deltagarna globalt berättar att data matas in manuellt från papper till system och 43 procent att data överförs manuellt mellan system.

Om undersökningen
600 deltagare från olika delar av offentlig sektor i Sverige, Australien, Belgien, Kanada, Storbritannien och USA deltog i undersökningen. Deltagarna kommer från IT-, HR och ekonomiavdelningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *