Ny utredning ska föreslå förenklingar

En ny utredning ska tillsättas som ska föreslå enklare och flexiblare regler för upphandling av sociala tjänster under tröskelvärdena.
– Det ska ske parallellt med lagstiftningsarbetet med att implementera EU-direktivet, sa Ardalan Shekarabi till Offentliga Affärer.

Civilminister Ardalan Shekarabi förklarade i sitt inledningstal på Upphandlingsdagarna 2016 i Stockholm varför regeringen fokuserar så mycket på upphandlingsfrågorna.
– Vi ser kraften i den offentliga upphandlingen, vi ser kraften och möjligheten att förändra samhället i en mer hållbar riktning, sa han.
Han sammanfattade det händelserika året 2015 med ny Upphandlingsmyndighet, arbete med ny lagstiftning, utredning om välfärdsupphandlingar, överprövningsutredningen och utredning om upphandling med krav på kollektivavtalsliknande villkor.
Från podiet fick ministern frågan om varför utredningsarbetet med den nya lagen blivit försenat. Frågan ligger just nu hos lagrådet i riksdagen
– Vi tänker inte tumma på kvalitetsarbetet! Detta är det mest komplicerade och omfattande lagstiftningsarbetet under hela perioden. Alternativet hade varit att frångå det beredningskrav som vi har i Sverige, förklarade minister
Ardalan Shekarabi vill också se färre överprövningar. Det räcker inte med förslag som gör överprövningsprocessen effektivare, menar han. En metid är att se till att parterna får bära sina rättegångskostnader, tillade han.
Läs mer via länk: https://www.facebook.com/Offentliga-Affärer-461759930611506/?fref=ts
Bilden: Ardalan Shekarabi, civilminister med ansvar för upphandlingsfrågorna i regeringen, talar på Upphandlingsdagarna 2016. Foto: Bo Höglander.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *