Nytt år – nya lagar och regler

Att de nya upphandlingsreglerna börjat gälla den 1 januari har väl ingen missat. Men även en rad andra lagar trädde i kraft vid årsskiftet.

Bland annat blir det dyrare sprit och fria p-piller. Dessutom slopas avdraget för representationslunch och det blir förbjudet att köra runt i falska polisbilar, skriver Svenska Dagbladet.
Intressant för offentlig sektor och upphandlingsvärlden är att skyddet för ”visselblåsare” vidgas. Anställda som slår larm om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen erhåller bättre skydd mot eventuella repressalier. Detta gäller allvarliga brott och missförhållanden som kan ge fängelse. Den anställde måste först påtala problemet för arbetsgivaren, vilket kanske inte är det lättaste alla gånger. Syftet är att bekämpa marknadsmissbruk mer effektivt.
Till detta kan läggas att äldre över 85 får gratis öppenvård, barnfamiljer får höjt barntillägg och tandvården blir gratis upp till 21 års ålder.
Fler får skatta statligt
Fler personer kommer att få betala statlig inkomstskatt, eftersom skiktgränsen för statlig skatt inte räknas upp lika mycket 2017. Detta var ett krav som Vänsterpartiet fick igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.
Vad gäller de nya upphandlingslagarna ska det bland annat bli lättare att ställa sociala och miljömässiga krav, samt att dela upp upphandlingar för att ge mindre leverantörer ökad chans att tilldelas kontrakt.
I Landstinget Sörmland blir det kostnadsfritt att besöka vårdcentralen, dock inte till följd av en lagändring utan som en konsekvens av ett politiskt beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *