Nytt drag i energidebatten

Det är drag i energidebatten. Dels diskuteras kärnkraften på nytt efter att moderaterna sagt sig vilja ändra en formulering i den gällande energiöverenskommelsen. Dels blåser det kring vindkraften vars företrädare nu sticker ut hakan.
Den nya vindkraften klarar sig helt utan stöd, men staten och kommunerna måste erkänna vindkraftens klimatnytta – och inte sätta käppar i hjulet för utbyggnaden, skriver sex vindkraftsföreträdare med Linda Burenius (bilden nedan), head of public affairs, OX2, i spetsen. Artikeln är publicerad i DN.
Linda Burenius.
Med nuvarande utbyggnadstakt kan den svenska vindkraften minska klimatutsläppen med motsvarande drygt 50 procent av Sveriges utsläpp, skriver de sex och hänvisar till en ny rapport från Nätverket Vindkraftens klimatnytta.
”Kärnkraft tre gånger dyrare”
Debattörerna jämför med kärnkraften och skriver: ”Vindkraften ger en stor och omedelbar klimatnytta genom elexport samtidigt som den lägger grunden för en långt­gående elektrifiering i Sverige. Till skillnad från ny kärnkraft – som inte bara skulle bli 2–3 gånger dyrare, utan också ta mycket längre tid att bygga – kan vindkraften snabbt minska utsläppen. Ändå väger vindkraftens klimatnytta mycket lätt i lokala beslutsprocesser och i miljöprövningen”.
Undertecknarna är förutom Linda Burenius även Hans Carlsson, vd Siemens Gamesa renewable energy Jessica Henryson, samordnare nät­verket Vindkraftens klimatnytta Maria Röske, vd, wpd Charlotte Unger Larson (bilden på förstasidan), vd, Svensk vindenergi, Peter Zachrisson, vd, Stena renewable.
Utmanas på tre fronter
I samma veva pekar Maria Sunér Fleming, enhetschef Energi, Infrastruktur och Miljö på Svenskt Näringsliv, på att elsystemet nu utmanas ur tre perspektiv.
Det första är en kraftigt ökad elanvändning. Det andra perspektivet är leveranssäkerheten. Det tredje perspektivet är att elnätet inte räcker till. Läs mer här.

Partier satt i samtal
Under onsdagen satt de partier som ingår i energiöverenskommelsen i samtal. Moderaterna som aviserat att man på sikt kan tänka sig att överge överenskommelsen till förmån för en mer kärnkraftsvänlig linje gör ännu inte allvar av detta.

– Vi har haft en diskussion om energiöverenskommelsens framtid som har börjat, men inte slutat, i dag, förklarade Moderaternas Carl-Oskar Bohlin för Aftonbladet (2019-04-24).

Kan leda till osäkerhet
Moderaternas nya öppning för mer kärnkraft har mötts med reaktioner. Pernilla Winnhed, Energiföretagen, kommenterar:
– Om uppgörelsen faller kan det leda till en betydande politisk osäkerhet i ett läge då energibranschen står inför stora investeringar, varnar hon i Dagens Industri.
Minister och tidning
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) angriper partiet för dess kärnkraftskrav och kallar agerandet för ”ansvarslöst”. Tidningen Aftonbladet kommenterar på ledarplats att Moderaterna vill byta ut ordet ”förnyelsebar” i energiöverenskommelsen mot ”fossilfri”. Tidningen skriver: ”Det är, för att låna en klassisk formulering i svensk politik, trams. Dessutom är det populism”.
”Kärnkraften viktig del”
Moderaterna själva formulerar sin nya energipolitik bl.a. i följande punkter:

  • Energiöverenskommelsen ska fullföljas och viktiga skatteförändringar och lagändringar för att stärka svensk elproduktion genomföras.
  • Sverige ska satsa på alla relevanta energislag, inklusive kärnkraft, samt på forskning och demonstrationsanläggningar.
  • Kärnkraften ska kunna vara en viktig del av Sveriges energiförsörjning under lång tid.
  • Villkoren för svensk vattenkraft ska förbättras, och Sverige ska fortsätta bygga ut den förnybara elproduktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *