ÖB varnade redan 2015

Putins anfallskrig mot Ukraina har satt fokus på Sveriges läge och vår förmåga att försvara oss. Överbefälhavare Micael Bydén är i rampljuset – mer än någonsin tidigare. Tecknen på vad som kunde hända har funnits i flera år.

I nr 1 av OFFENTLIGA AFFÄRER med utgivning i månadsskiftet mars/april 2022 ger vi ett porträtt av Sveriges ÖB Micael Bydén, tidigare stridspilot och flygattaché.

ÖB Micael Bydén. Foto: Försvarsmakten.

Ingen har kunnat undgå att se de katastrofala bilderna på förödelsen som drabbar civilbefolkningen i ukrainska städer. Flera miljoner av landets invånare är på flykt, samtidigt som många stannar för att försvara sitt land eller hjälpa till med humanitära insatser.

Den ukrainska försvarsviljan har imponerat på omvärlden och ett storögt Sverige betraktar som alliansfri nation det nya omvärldsläget. Räcker ett ”partnerskap” med Nato för att vi ska få hjälp om nöden så kräver?

Allvarsord 2015
Redan vid sitt installationstal den 1 oktober 2015 pekade ÖB på det ryska hotet. Året innan hade Ryssland intagit ukrainska Krim (2014). Dessförinnan hade man attackerat Tjetjenien (1994 och 1999) och Georgien (2008).
– När jag idag tillträder som överbefälhavare är det med stolthet och respekt, men också med stor beslutsamhet att värna vår fred och suveränitet. Vi är alla medvetna om att förutsättningarna för Försvarsmaktens verksamhet har förändrats. Rysslands agerande driver i mångt och mycket denna utveckling. Vårt närområde präglas idag av ett försämrat säkerhetsläge med stor oförutsägbarhet, sade ÖB då (enligt publicerat tal).

Texten uppdateras. OFFENTLIGA AFFÄRER har även ställt några aktuella frågor till ÖB med anledning av det akuta läget i Europa.

Källor: Försvarsmakten, tidningen Chef, Sveriges Radio (”Sommar”).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *