Offentlig-privat samverkan för ökat byggande

På flera håll i landet använder sig kommuner av Offentlig-privat samverkan (OPS) för att snabba på bostadsbyggandet.
I Örebro slår sig kommunägda Örebrobostäder ihop med privata Asplunds Fastigheter och uppför 115 nya studentboenden i kvarteret Ankaret. Huset ska bestå av 115 bekväma och praktiska ettor, meddelar Örebrobostäder på sin webbplats. På de 24 kvadratmetrarna ryms badrum, kök med rejäl kyl och frys, spis, egen tvätt-utrustning, sovalkov med fast säng och förvaring över och under sängen. Till detta kommer en fri yta med plats för egna idéer. Lägenheterna ska få ljusinsläpp från två håll genom burspråk som sticker ut från fasaden. Plastmatta läggs på golven och väggarna målas. Badrummen förses med plastmatta på golvet och kakel på väggarna.
Fler kommuner använder OPS för att få fart på byggandet och sprida den ekonomiska risken. I Örebros grannkommun Kumla har det kommunala bostadsbolaget fått klartecken av fullmäktige att samarbeta med Peab. Kumla Bostäder planerar att tillsammans med den privata byggjätten uppföra 500-700 bostäder under tio år, rapporterar tidningen Dagens Samhälle (nr 39/2015).
I Borås samarbetar fackföreningsägda Riksbyggen med kommunägda Bostäder AB i ett gemensamt bolag för att uppföra 300 lägenheter varav en fjärdedel blir hyresrätter. Man hoppas även kunna bygga hyresrätter på det gamla regementsområdet I 15 som nu ägs av Peab.
Landsbygden kan också. I Nodmalings kommun planeras hyresrätter i havsnära lägen, bara 25 minuter till Umeå med nybyggd järnväg. Ett exploateringsavtal har ingåtts med Peab.
Enligt Dagens Samhälle kan en ”möjlig komplikation” med bygg-OPB vara lagen om offentlig upphandling (LOU). Örebrobostäder löser det genom att vara minoritetsägare i det gemensamma bolaget med 49 procent, medan den privata aktören står för 51 procent av ägandet.
Bilden: Så blir de nya studentbostäderna i kvarteret Ankaret i Örebro. Illustration: Örebrobostäder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *