Örebro pilotkund för ny inköpsanalys

Örebro kommun blir pilotkund i en ny tjänst för inköpsanalys, något som förhoppningsvis ska kunna spara stora pengar åt kommunen utan neddragningar i verksamheten.

– Vi har i flera år använt e-faktura. När vi fick frågan om vi ville vara pilotkund för inköpsanalys tvekade vi inte eftersom vi tycker att det är intressant att ligga i framkant, säger Filip Eriksson, upphandlare på Örebro kommun.
Sveriges kommuner handlar för flera miljarder varje år, men tyvärr görs inte alla inköp enligt avtal. Istället för att köpa billigt hos den leverantör som kommunen har avtal med handlar istället medarbetarna hos andra leverantörer till ett högre pris.
För att hjälpa kommunerna att köpa billigt istället för dyrt lanserar InExchange tjänsten Inköpsanalys. Detta internetföretag har sedan starten 2008 haft som mål att automatisera affärsprocesser för företag, oavsett storlek eller tekniska förutsättningar. Företaget har cirka 75 anställda och huvudkontor i Skövde.
Tjänsten läser av och sammanställer de fakturor som kommunen får och kan på så vis ge en exakt bild av vad som har köpts, av vem och till vilket pris.
– Genom att använda den här tjänsten får vi information om allt som kommunens medarbetare köper in, säger Filip Eriksson.
Han betonar att alla har ambitionen och viljan att handla rätt men att det inte alltid räcker hela vägen. Nu kan Örebro kommun på ett lättare sätt hitta de områden där man behöver ge bättre stöd för att medarbetarna ska kunna handla enligt avtal.
Örebro började som en av de första kommunerna i landet med e-handel 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *