Oroväckande trend med färre anbud
Det är en ”oroväckande trend” att antalet anbud per upphandling minskar, enligt den senaste årliga rapporten från Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.
Enligt de bägge myndigheterna annonseras varje år cirka 18.500 offentliga upphandlingar i Sverige. Antalet anbud var 2017 i genomsnitt 4,1 per upphandling. I nästan var femte upphandling finns det bara en enda anbudsgivare.
– Det är en oroväckande trend. Med fler leverantörer som deltar i upphandlingen och lägger anbud så stärks konkurrensen. Det leder till bättre hushållning med våra gemensamma resurser, säger Rikard Jermsten, generaldirektör på Konkurrensverket.
Han vill se fler anbud vid upphandlingar och kommer därför att ta initiativ för att undersöka varför antalet anbud i upphandlingar sjunker.
Företagarna inte förvånade
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, är inte förvånad.
– Våra medlemmar vill att det ska vara så enkelt som möjligt. Det är ofta krånglet som är problemet. Och att upphandlingarna inte delas upp. Många småföretag väljer att inte delta i upphandlingarna när kravlistan blir för omfattande eller affären för stor. Det är ju stora resurser som tas i anspråk för att delta i en upphandlingsprocess.
Sammanfattningsvis landar Företagarnas synpunkter på svensk offentlig upphandling i tre huvudpunkter som köparsidan bör tänka på:
- Försök dela upp upphandlingarna i delar.
- Gör det så enkelt och lättförståeligt som möjligt
- Se till andra värden är pris, till exempel kvalitet.
En sjättedel av BNP
Värdet av de upphandlingspliktiga inköpen i Sverige uppgick 2016 till 683 miljarder kronor eller en sjättedel av BNP, enligt aktuella rapporten Statistik om offentlig upphandling som ges ut av Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket. Två tydliga trender är att såväl antalet anbud per upphandling som andelen överprövningar minskar.
Fler som räknar
Det finns fler som också räknar på Sveriges offentliga upphandlingar. Henrik Stålne är researcher och kundansvarig på Dagens Samhälle Insikt. (DSI), som tagit över den rollen av företaget Doublecheck.
OA: Era beräkningar ligger högre än de officiella siffrorna från myndigheterna.
– Det stämmer som du säger att våra siffror är högre än vad som anges på UH och KKV.
Vår totalsiffra för 2016 är 805,2 miljarder kronor. Och 827,9 miljarder kronor för 2017, uppger Henrik Stålne för OFFENTLIGA AFFÄRER.
Den kompletta artikeln publiceras i nr 5 / 2018 av OFFENTLIGA AFFÄRER.