Patrik Oja hyllar det kom­promissfria

Ibland kan det kompromissfria tillvägagångssättet vara det mest framgångsrika, lär vi oss av Patrik Oja – före detta kommunchef i Haparanda, nu på väg mot nya utmaningar.

Patrik Oja har under fyra år varit kommunchef i Haparanda, men till årsskiftet slutar han och flyttar tillbaka till Stockholm med familjen. Jag blev aningen överraskad när jag fick klart för mig att Patrik Oja inte var norrlänning utan stockholmare. Efternamnet, en svårplacerad dialekt och kanske även helskägget lurade mig, får jag lite generat medge.

Men han har en mycket stor del av sitt hjärta i Tornedalen, där han även har spenderat mycket tid som ung. Hans pappa kommer ifrån trakterna, och han hade själv drömt om att få bo och verka i Tornedalen när han blev erbjuden tjänsten som kommunchef i Haparanda, år 2009.

– Jag var sugen på rollen som kommunchef, att ha det yttersta ansvaret och få pröva mina idéer. Jag ville också till en tillväxtkommun och hade ett specifikt intresse för regionen, därför nappade jag på förfrågan, säger Patrik Oja.

En kommunkarriär
Han har gjort något en av kommunkarriär. Närmast kom han från en tjänst som chef på miljö- och teknikförvaltningen i Håbo, en kranskommun till Stockholm. Dessförinnan var han chef på mark- och planeringsenheten i Heby kommun, som ligger mellan Uppsala och Stockholm.

Men nu verkar kommunkarriären brytas. Vid tillfället för intervjun kan han visserligen ännu inte helt berätta vad som väntar efter årsskiftet, mer än att han startar eget företag för att arbeta med affärsutveckling och hålla föreläsningar.

Han avslutade sitt förordnande i Haparanda på eget initiativ, familjen ville tillbaka till Stockholm. Det är generellt svårt att rekrytera kommunchefer i Sverige idag. Patrik Oja säger att han vet ganska väl vilka kandidaterna är när nya tjänster utlyses, det är ju en offentlig uppgift.

– Sverige är inte stort, vi har ganska bra koll på varandra som söker.

Foto: Mikael Andersson

Namn: Patrik Oja
Ålder: 42 år
Familj: Fru och 1-årig dotter samt hund. ”Jag älskar hundar och rottweiler är en hund som passar mig bra. Den har oförtjänt dåligt rykte, rottweilern är en mycket stabil hund.”
Fritid: När arbete och familj har tagit upp alltmer av hans tid är det skidåkning, cykling och en del simning som hängt kvar. Men han skriver även poesi och spelar nyckelharpa.

Patrik Oja pratar fort och i en strid ström av ord. Jag skriver så snabbt jag kan under telefonintervjun, ibland blir det tyst några sekunder eftersom jag behöver anteckna. Då sätter han självmant igång och pratar igen. Han har mycket att säga, men är han obekväm med tystnader?

– Nej, jag kan uppskatta tystnader. Och att norrlänningar skulle vara tystlåtna är en myt som inte stämmer.

Demokratin fungerar inte
Haparanda har, trots sin ringa storlek och nordliga läge, varit en kommun det pratats om. Tillväxtsiffrorna har imponerat och ambitionerna har varit höga. Samtidigt är det en kommun med hög arbetslöshet.

Och lägst valdeltagande i landet.
– Det man kan se i Haparanda och i stora delar av Sverige är en förändring i engagemang. Människor deltar i frågor som direkt rör dem själva och deras närområde, men inte så mycket i övrigt. Det är en individualisering som går ut över demokratin.

Vi måste öka tillgängligheten, öka informationsutbytet, med medborgarna. Ge dem nya möjligheter att kommunicera, delta och engagera sig. Medelåldern i Haparandas kommunfullmäktige är 63,8 år, berättar han.

– Hur ska vi få in förnyelse, nya tankar och idéer? Vi måste föryngra, men det händer ingenting.

– Frågan gäller inte längre om – utan när vi ska införa nya arbetsmetoder. Vi måste hitta ett sätt och även lagstiftaren behöver fundera på det. Och vi kan inte dra det här i långbänk, det handlar om en framtid som bara är 5-10 år från nu, säger han.

En tydlig målbild
Bland det sista som Patrik Oja medverkar till i Haparanda är att lämna in en ansökan om att bli Årets Kvalitetskommun 2013.

– Om vi sedan når målet återstår att se men det har varit en mycket tydlig målbild för alla anställda att arbeta mot.

Han är uttalat stolt över kommunens utvecklingsarbete som bland annat har inneburit att förändra styrningen, från att vara budgetstyrt till att arbeta med mål- och resultatstyrning med kvalitetsindikatorer. Han var också initiativtagare till satsningen på det pappersfria kontoret.

– Jag är väldigt stolt över det kompromissfria angreppet – att vi har vågat prova nya arbetssätt. Reaktionerna var blandade och alla trodde nog inte att vi var mogna för det, säger han.
Men han har också exempel från Haparanda som han hade velat göra annorlunda.

– Det finns förstås delar som inte har fallit ut efter förväntningarna. Vi har till exempel drivit en satsning på Lean där vi inte har nått hela vägen fram. Jag hade velat se ett snabbare resultat, men jag är ödmjuk för att det tar tid. Eventuellt hade vi behövt lite mer resurser.

Vad säger andra om Patrik Oja?

– Patrik är en mycket karismatisk ledare som man kan känna brinner för sitt uppdrag. Som chef är han nytänkande, modig och driver med kraft utvecklingen framåt. Han är en tydlig, engagerad och målmedveten chef som bjuder in till dialog och har förmågan att få människor i sin omgivning att växa och följa honom. Att arbeta med Patrik har varit en otroligt rolig, spännande och utvecklande resa, säger Carina Juntti, ekonomichef Haparanda Stad.

– Patrik är en fantastisk kommunchef som det är roligt att jobba med. Han är offensiv och nytänkande som skapar resultat. Vi har jobbat bra tillsammans, vilket är viktigt i relationen mellan kommunalråd och kommunchef. Haparanda är en liten kommun, i periferin, men vi har lyckats synas bra ändå tycker jag. Vi vill inte bara följa utvecklingen, vi vill leda den, säger kommunalråd Gunnel Simu.

Tiden före
Under ett par år på 90-talet arbetade Patrik Oja som hundförare på Securitas.

– Jag arbetade på natten och det var mycket lärorikt att få det perspektivet på samhället, träffa människorna som befinner sig i tunnelbanan eller parkeringsgarage på natten. Man kommer väldigt nära, säger han.

Han har aldrig varit en person som varit ute och svirat på nätterna. Det har alltid funnits så mycket annat som lockar. Han skriver poesi, spelar gitarr och nyckelharpa, bygger gamla allmogebåtar, renoverar hus och uppfostrar hundar. Ett stort intresse har också varit idrott – skidor, mc-enduro, cykling, triathlon, och han har deltagit i nära nog samtliga större tävlingar i Sverige, såsom Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet, och många flera.

– Jag är nyfiken som person och vill gärna testa mina gränser, vad jag klarar av. Det är en inre resa, jag tävlar inte främst mot omvärlden och har aldrig varit intresserad av att idrotta på elitnivå.

Han anser att man må
r som bäst efter en mil eller två i skidspåret. Men om han flyttar till Stockholm lär det väl bli mindre av skidåkningen?

– Nej då, jag har rullskidor. Men jag kommer att sakna vintern i Haparanda, och staden, jag har trivts mycket bra där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *