Persson pratade ledarskap och talekonst

En ledare måste veta sitt uppdrag och kommunicera, gärna med tal utan manus. Det var kontentan när den tidigare statsministern Göran Persson talade om ledarskap i en digital värld för deltagare på eFörvaltningsdagarna och Publikom 2016.
Rubriken var Konsten att leda mot förändring. Göran Persson inledde men en omvärldsreflektion. Tidigare följde han den amerikanska presidentvalrörelsen i tidningarna, nu gör han det på sin iPad.
– Den nya digitala tekniken skapar nya strukturer och ifrågasätter de gamla. Nationalstaten är en struktur som är satt under press, menade Göran Persson och exemplifierade också med migrationskrisen och finansmarknaderna.
– Om ni förstår mekanismerna som styr de som vill stänga gränser och bygga murar så kan ni lyckas med omvandlingen, annars blir ni betraktade som stela byråkrater, sade Persson och vända sig till deltagare i offentlig sektor.
Han sa också ”att vara ledare är att vara utsatt”.
– Jag har aldrig riktigt fått kläm på hur det egentligen är. Jag har många gånger trott att jag har begripit, sa Göran Persson självkritiskt och halvt ironiskt.
Det första och viktigaste i ledarskapet är att vara medveten om vilken uppgift man jag som ledare. Göran Persson har träffat många som varit starka men som inte haft klart för sig vad de ska göra. Uppgiften, vad som förväntas av mig som ledare och när jag ska leverera, är viktigast.
– Jag har också försökt kommunicera, vara pedagogisk, berättade Persson och gav rådet att som ledare lägga ner mer tid på muntlig framställning. Det är en träningssak, ingen större intellektuell utmaning, bara hårt arbete, försäkrade Göran Persson.
Tränar på traktorn
Själv tränar han sina tal på traktorn och förr i bilen till och från politiska möten, redan under SSU-tiden.
– Min karriär som talare för elevrådet i Vingåkers realskola började med att jag greppade talarstolen, lutade mig framåt, varpå den föll framåt, berättade Persson och framkallade skratt i publiken.
– När jag tränat så märkte jag till min stora förvåning att jag höll riktigt bra tal. Jag förstod att jag kunde uttrycka mig, jag behövde inte hamna i tystnad. Träning och åter träning! Ni kommer inte att misslyckas om ni har övat. Det kommer att skapa respekt för er person, fastslog Göran Persson.
– Talet som överlägset pedagogiskt verktyg är tyvärr på väg ut, ni ska återta det, uppmanade Göran Persson till sist.
PanelsamtalSenare medverkade Göran Persson även i ett panelsamtal med rubriken Vilket ledarskap krävs på vägen mot digital transformation? Tanken var att ge svar på frågan om vilket ledarskap som krävs för att bygga framgångsrika organisationsstrukturer, nå uppsatta digitaliseringsmål och på vägen säkerställa nyttan. Förutom den tidigare statsministern deltog även Thomas Browall, chef för IT service management consulting på företaget Sopra Steria, Marie Andervin, författare och expert på digitalisering, samt Hanna Stjärne, vd på SVT. Civilminister Ardalan Shekarabi, som också skulle deltagit, hade missförstått tiden och fick följa debatten via streaming.
eFörvaltningsdagar och Publikom 2016
Den 12–13 oktober 2016 äger konferensen eFörvaltningsdagarna rum på Stockholmsmässan. Parallellt med konferensen arrangeras för första gången Publikom, en mötesplats för kommunikatörer inom offentlig sektor. Tidigare år har deltagare på eFörvaltningsdagarna uttryckt ett behov av en mötesplats för kommunikatörer under dagarna. Därför har mötesplatsen Publikom lanserats parallellt med konferensen och delar vissa programpunkter med eFörvaltningsdagarna, men bjuder även på programpunkter speciellt utformade för kommunikatörer i offentlig sektor.
Bland medverkande på Publikom märks Frida Boisen, expert på sociala medier, Bo Westas, DIK, samt Sveriges Kommunikatörers kommunikationsansvarige Juan Navas. I ett panelsamtal ska de diskutera innovation inom kommunikation. PR-byrån Prime Group berättar om hur man bygger ett starkt offentligt varumärke, och Polisens presschef Varg Gyllander pratar om hur man agerar vid hotfulla situationer och om kriskommunikationen under Husbykravallerna 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *