Polisen anmäld efter miljonupphandling

Under en upphandling av svenska pass värd mer än 700 miljoner kronor hade Polisens representanter mycket nära samröre med bolaget som vann affären. Det rapporterar Dagens Nyheter (2017-08-10) som tagit del av mejlkonversationer mellan de två poliserna och bolagets representanter.
 – Det är inte är förenligt med IMM:s Näringslivskod att lämna förmåner, till exempel bjuda på middagar till personer som beslutar om offentlig upphandling, säger Natali Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor (IMM), till OFFENTLIGA AFFÄRER.
Enligt DN var en av poliserna föredragande när Polismyndigheten i april meddelade tilldelningsbeslut om miljonkontraktet till AB Svenska Pass. Den andra polisen är verksamhetsansvarig för passverksamheten hos Polisen och har representerat myndigheten i beställarrollen.
I mejl skriver poliserna och bolagsrepresentanter om gemensamma middagar, utlandsresor, drinkar och en kräftskiva. Efter att DN ställt frågor om affären har Polismyndigheten beslutat att göra en egen anmälan om mutbrott.

Femårigt avtal
Det var i våras (2017) som Polismyndigheten genomförde en jätteaffär värd runt 736 miljoner kronor. Affären gällde tillverkning av nya svenska pass och ett tillhörande it-system. Avtalet är femårigt med start hösten 2018.
DN skriver: ”Bolaget som vann upphandlingen, AB Svenska Pass och dess ägarbolag Gemalto, är sedan tidigare Polismyndighetens leverantör av pass. Men det finns flera frågetecken kring hur årets mångmiljonaffär gick till.”
Tidningen anser att de kontakter som de två poliserna – med direkta nyckelroller i affären – hade med leverantören under upphandlingsperioden ”går utöver det vanliga mellan en uppdragsgivare och en leverantör, och bedöms av experter som mycket olämplig.”

”Får ej förekomma tveksamheter”
Natali Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, säger till OFFENTLIGA AFFÄRER att offentlig upphandling är ett område där det inte får förekomma några tveksamheter om att tilldelningsbeslut och andra beslut som fattas sker på andra än korrekta grunder och enligt LOU:s bestämmelser.
Natali Phalén, IMM.
Hon fortsätter:
– IMM:s Näringslivskod är därför väldigt tydlig med att det inte är förenligt med koden att lämna förmåner, till exempel bjuda på middagar till personer som beslutar om offentlig upphandling. Därutöver ska personer som hanterar offentliga upphandlingar eller har inflytande på offentliga personer också i övrigt vara medvetna om att med rollen kommer en förtroendeaspekt som är viktig att bevara och därför vara noggranna med att förhålla sig till leverantörer på ett sätt som inte riskerar att skada förtroendet eller leda till känslan hos andra leverantörer att saker och ting inte har gått rätt till.
Läs mer:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/middagar-och-resor-i-polisens-miljonupphandling/
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *