Polisen tar hjälp av trafikskolor

Genom att låta trafikskolor hålla körlektioner i av polisen utpekade områden kan antalet bostadsinbrott hållas nere. I Tyresö har inbrotten minskat med 27 procent medan den gått upp med 49 procent i resten av länet.

Södertäljepolisen ger sig nu in i kampen mot bostadsinbrott med hjälp av lokala trafikskolor.

– Projektet handlar om att polisen informerar trafikskolorna om i vilket område det har varit inbrott. Trafikskolorna planerar då in sina lektioner i den mån det går i dessa områden. Tanken är att vi ska få fler vaksamma ögon i området, säger projektledaren och polisassistenten Marcus Elofsson.

– Vi vet att inbrottstjuvar oftast jobbar av ett område i taget. Begås det ett inbrott så blir det oftast ett par till i samma område inom ett par dagar. Trafikskolornas bilar kör många mil dagligen i Södertälje, varför inte använda deras ögon som ändå finns där ute, fortsätter Marcus Elofsson.

Förebilden till projektet är Tyresö där man arbetat på detta sätt sedan 2008. Där har man lyckats få ner inbrottsstatistiken med 27 procent sedan projektets start medan den har gått upp med 49 procent i resten av länet. I Tyresö har polisen hjälp av en trafikskola, i Södertälje har nio av tio tillfrågade trafikskolor visat intresse att medverka.

– Statistiken talar sitt tydliga språk, det är trafikskolorna som gör skillnaden eftersom man kan se i statistiken att inbrotten i Tyresö går upp när trafikskolorna har semester, berättar Marcus Elofsson.

Insatsen görs för att stärka den goda trenden med minskande antal villainbrott i Södertälje och samtidigt ytterligare stärka samverkansarbetet. Det handlar om att få fler delaktiga i det brottsförebyggande arbetet – i det här fallet såväl trafikskolor som deras elever.

Att alla ska känna sig trygga i sina hem och slippa påhälsning av inbrottstjuvar borde vara allas rättighet. Kan trafikskolor bidra till ökad trygghet och minskade bostadsinbrott vinner alla på det.

– Polisen behöver all hjälp vi kan få för att få bukt på problemet. Tanken är att vi ska utöka till andra aktörer som finns och rör sig i bostadsmiljön om projektet faller väl ut. Det är heller inget som säger att vi inte kan använda oss av trafikskolorna vid andra tillfällen, till exempel om ett barn är bortsprunget, berättar Marcus Elofsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *