Polstjärnan – Nordens högsta hus

polstjärnan_cowi-liggande
Skidmore, Owings och Merrill i London har tillsammans med arkitekterna Entasis i Köpenhamn, och i samarbete med COWI i Sverige och Danmark, vunnit arkitekttävlingen med förslaget ”Polstjärnan”.

I en internationell tävling, där fem finalister valts ut, vann teamets design och funktionalitet med ett 230 meter högt torn och en översiktsplan för området Karlavagnsplatsen. Arkitekttävlingen, som ger Göteborg sin första riktiga skyskrapa, har initierats av SERNEKE i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg och Älvstranden Utveckling AB.
– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för invånarna i Göteborg, säger Kent Jackson, designchef på SOM.
Teknikkonsulten COWI har med sin internationella expertis inom höga hus haft en rådgivande roll i tävlingsbidraget. COWI har med kompetens inom grundläggning, byggnadskonstruktion, installationsteknik, trafikplanering samt brandsäkerhet bidragit till att hitta en optimerad och funktionell lösning för byggnaden och området i förslaget.
– Vi är mycket stolta över att vara med i det vinnande teamet som ska se till att Göteborg får ett nytt landmärke. Nu ser vi fram emot att projekteringen ska starta, säger Magnus Nilber, som ansvarar för samordning av COWIs teknikkompetenser för det vinnande bidraget.
– Att i mycket hög internationell konkurrens lyckas bli det vinnande teamet visar på att vi med vår samlade kompetens står oss konkurrenskraftiga för att designa Nordens blivande högsta hus, säger Håkan Adelwald, Senior Vice President, COWI i Sverige.
Hållbar vision över Karlavagnsplatsen
Polstjärnan skapar möjligheter för gemenskap inom byggnaden, som innehåller en gemensam lounge för boende, en restaurang, ett gym och en takterrass. Tornet kommer att erbjuda en mängd olika lägenhetstyper och alla lägenheter kommer ha balkong. På toppen av byggnaden kommer det finnas en utsiktsplats, som den högsta punkten i Göteborg kommer den att ge allmänheten en fantastisk utsikt över staden och älven.
Baserat på sin erfarenhet som formgivare av sex av världens 15 högsta byggnader, är SOMs design mycket effektiv, både vad gäller yta och energianvändning, samtidigt som lägenheterna ger vy över staden och vattnet. Designen av tornet kompletteras av en hållbar vision för hela området, vilken stärker Göteborg som helhet – i synnerhet Lindholmen norr om Göta Älv.
För att fira stadens 400-årsjubileum, är en ny översiktsplan för Karlavagnsplatsen föreslagen som ska länka ihop platser i Göteborg, samtidigt som en ny jubileumspark bildas genom omläggningen av Lindholmsallén.
Ur denna djärva vision levandegör översiktplanen en 143.000m² mixad användning av Karlavagnsplatsen. Genom att erbjuda ett rikt stadsliv med bostäder, kontor, handel och service är förhoppningen att denna nya stadsdel kommer att göra Lindholmen till det främsta området på Norra Älvstranden.
Skyskrapan väntas stå klar år 2019.
Källa: Cowi

0 thoughts on “Polstjärnan – Nordens högsta hus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *