Prisbelönad dokusåpa

”I en annan del av Köping” började sändas 2007 på TV4 och har hyllats av både kritiker och andra som ett av Sveriges populäraste program. De fyra huvudpersonerna i serien heter Linda Hammar, Torbjörn Jonsson (Tobbe), Mikael Wiseby (Micke) och Mats Halvarsson. Serien vann TV-priset Kristallen, både i kategorin Årets program och i Årets dokumentärprogram 2007.

En lillebror ville visa att hans storasyster som har en utvecklingsstörning, hade samma drömmar, tankar och känslor som han själv i en dokusåpa. Chefen för handikappomsorgen i Köping sa ja – men bävade: Vad skulle handikappsverige tycka? Så föddes ”I en annan del av Köping”.

Eftersom dokumentären skulle filma de fyra i deras vardag måste alla inom handikappomsorgen, deras anhöriga, all personal och handikapporganisationerna, kontaktas. Det blev några hundra brev. I början vågade Christina Eljansbo inte vara helt ärlig:

– Jag vågade inte skriva att ”Filip och Fredrik” skulle göra programmet, för jag var rädd att många inte skulle ställa upp av rädsla för att bli förlöjligade. Istället använde hon produktionsbolagets namn Stockholm-Köpenhamn, och hennes eventuella farhågor kom på skam:

– Produktioner där de själva inte medverkar är väldigt seriösa. Dessutom blev jag lugn när de fyra huvudpersonerna och deras anhöriga sa ja till att vara med. Min personal sa: Vill de vara med är det vårt jobb att hjälpa till med det.

Vinsten

– Jag har dessutom fått vara med om att föräldrar till barn med utvecklingsstörning, fått uppleva att deras barn har blivit bättre bemötta, och att alla kan känna att de duger som de är!

På Chefsdagarna 2010 berättar Christina Eljansbo om resan som gjorde att ett antal personer blev individer och inte enbart personer med utvecklingsstörning. Hennes förhoppning är att berättelsen om resan med TV-produktionen ”I en annan del av Köping” ska väcka mängder med frågor, och hon ser fram emot att förmedla hur nöjd hon är med arbetet inom handikappomsorgen i Köping, och att få tala om människors lika värde.

Chefsdagarna arrangeras 8-9 september i Helsingborg på uppdrag av Svensk Chefsförening och Akademikerförbundet SSR. Läs mer om Chefsdagarna på www.chefsdagarna.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *