Robotstyrt försörjningsstöd i Trelleborg

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, utan istället en robot.
– Ja, det går under namnet robot, men är egentligen en algoritm, förklarar Eleonore Schlyter, enhetschef för myndighetsprocessen på Arbetsmarknadsförvaltningen, när OFFENTLIGA AFFÄRER ringer upp.
På ett av seminarierna under e-Förvaltningsdagarna förklarade hon och kollegan Mikael Karlsson, enhetschef på Socialförvaltningen i Trelleborgs kommun, närmare hur det hela fungerar och vilka erfarenheter man hittills haft av automatiseringen. Förra året vann de eDiamond Award för sin lösning.
OFFENTLIGA AFFÄRER var på plats och lyssnade och ställde frågor.

Många fördelar märks
Våren 2017 började roboten, som kallas RPA (Robotic Process Automation), användas skarpt och redan har många fördelar märkts. Roboten kan handlägga ett ärende på en minut, vilket är betydligt snabbare än en fysisk handläggare. Svar på ansökan garanteras inom 24 timmar.
Kort sammanfattat har initiativet lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.
Allokerar resurser
– Vårt mål när vi började titta på detta var inte att ”vi ska ha en robot” utan snarare ”hur kan vi allokera resurser för att få ut medborgarna i egen försörjning”, berättar Eleonore Schlyter. Kommunen har kunnat använda den nya modellen till löpande försörjningsstöd och på så sätt kunnat flytta resurser till arbetsmarknadsprocessen.
I den processen följer man upp varje enskild individ som är inskriven hos oss. Erbjuder planer, praktik och andra insatser för självförsörjning, berättar Eleonore Schlyter för OFFENTLIGA AFFÄRER.
Färre felkällor
Till IT-sajten Voister har hon tidigare förklarat att detta också skapar en bättre arbetsmiljö då de anställda får möjlighet att fokusera på rätt saker. Det minskar risken för felkällor, eftersom roboten aldrig gör fel.
Implementeringen gick fort. Roboten tog faktiskt bara två veckor att programmera in, men det var viktigt att från början ha koll på processerna, annars hade det sannolikt tagit betydligt längre tid.
– Vi har egentligen bara positiva saker att säga om robotkollegan, avslutar Eleonore Schlyter.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *