S backar? "Vinsttak endast för skolan"

Den S-ledda regeringen backar om förslaget att införa ett vinsttak för sjukvård och omsorg. Det är skolvinsterna som Socialdemokraterna ska ta upp kampen emot, menar partistyrelsen i nytt förslag till kongressen i april.
Det avslöjar Dagens Industri (2017-02-22) som läst partistyrelsens dokument inför partikongressen i april 2017, samt talat med civilminister Ardalan Shekarabi. Denne bekräftar partistyrelsens ställningstagande.
Skolvinsterna problemet
Enligt civilministern är det skolvinsterna som utgör det största problemet och där Sverige sticker ut jämfört med andra länder. Enligt Shekarabi finns däremot inte samma behov av en vinstreglering för företag verksamma inom sjukvården och äldreomsorgen eftersom de verksamheterna upphandlas av kommuner och landsting. Det gör det enklare, enligt civilministern, att ställa krav eftersom verktygen finns för att ”vidta åtgärder och säkerställa god kvalitet.” Verktyg som saknas på skolområdet, tillägger Ardalan Shekarabi.
Remisstid löper ut
Vad ställningstagandet innebär för den omdiskuterade Ilmar Reepalu-utredningen återstår att se. Remisstiden går ut 24 februari 2017.
En komplikation är S-MP-regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet. Partiet kräver fortfarande att hela välfärdssektorn ska omfattas av vinstregleringen av företag som är verksamma där.
OFFENTLIGA AFFÄRER söker civilminister Ardalan Shekarabi för ytterligare kommentarer.
Bilden: Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

0 thoughts on “S backar? "Vinsttak endast för skolan"

  1. Skolverkets kontroller då? Är inte dessa till för att säkerställa ”god kvalitet”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *