Ser vardagen med glimten i ögat

Personligt
Samtliga namn: Lena Rådström Baastad
Ålder: 42
Familj: Gift och två barn
Bakgrund/utb: Fil. kand i arbetslivspedagogik, Örebro Universitet 1995-1998
Favoritfilm: Flickorna i Dagenham
Fritid/intressen: Vara ute i naturen, läsa och åka skidor (nu börjar jag längta efter vintern)
Bästa resmål: Tycker om att upptäcka nya men just nu ser jag fram emot Florens som jag åker till inom kort.
 
Hon lämnade posten som KS-ordförande i Örebro för att jobba med ledarskap, men hann bara jobba något halvår innan statsminister Stefan Löfven ringde och frågade om hon vill bli partisekreterare i Socialdemokraterna.
En partisekreterare är som en VD och arbetar mycket internt med organisation och ledarskap i partiet, men också utåtriktat med kommunikation kring partiets linje och aktuella händelser, till exempel svängningar i opinionsmätningarna.
 
Grattis till utnämningen. Vad tänkte du när Stefan Löfven ringde och frågade om jobbet?
– Jag tänkte att det var otroligt roligt och stort att få frågan. Sedan är jag en sådan person som gärna tänker igenom mitt beslut så jag bad om att få lite betänketid. Och efter en stunds funderingar kände jag att det finns frågor man inte vill svara nej på. Att bli partisekreterare i Sveriges största parti är en sådan fråga.
 
Carin Jämtin, som Baastad nu ersätter som partisekreterare, har beskrivit henne så här för SVT: ”Hon är en härlig person, duktig och kompetent och en riktigt bra ledare.”
OFFENTLIGA AFFÄRER träffade Lena Rådström Baastad redan under Almedalsveckan eftersom hennes dåvarande arbetsgivare Gaia Leadership var en av aktörerna i Hexanovas seminarietält. Då visste varken hon eller vi vad som väntade runt hörnet.
 
Du medverkade i Almedalen som samtalsledare/moderator. Vilka erfarenheter tar du med dig från den privata sfären till det nya uppdraget?
– Nu blev det en väldigt kort tid men det jag kan konstatera är oavsett om det är i privat eller offentlig verksamhet så är ledarskapet en avgörande faktor för hur organisationen utvecklas.  Men det jag framför allt tar med mig i mitt nya uppdrag är mina politiska erfarenheter efter tio år som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Örebro.
 
Du har fått beröm för ditt ledarskap (kommunalråd och KS-ordförande i Örebro kommun) och statsminister Stefan Löfven kallade dig för ”en modig ledare” när du presenterades som partisekreterare. Hur blir man en modig ledare och vad lägger du själv in i begreppet? 
– Till att börja med måste du våga utmana dig själv och släppa på prestigen. I samarbete med andra behöver du exempelvis våga pröva nya och andra lösningar på frågor som du från början egentligen redan vet svaret på, om du är beredd att göra det skapas ofta nya möjligheter att lösa frågor och skapa utveckling. Lär dig även att göra misstagen till lärdomar.
Hur ser du på relationen mellan förtroendevalda och tjänstemän i ett ledarskapsperspektiv. Hur skiljer man på rollerna och respekterar varandra?
– Till att börja med är det bra att ha en gemensam förståelse om att rollerna och gränsdragningen mellan förtroendevalda och tjänstemän inte alltid är glasklar och att ni har respekt för det. Men det viktigaste är att skapa ett arbetssätt där varje del i organisationen tar sitt ansvar utifrån sina roller och ansvarsområden och på så sätt bidrar till hela organisationens utveckling.
 
Vilka tre egenskaper är absolut viktigast för en modern ledare?
– Ett coachande ledarskap. Att alla medarbetare ges möjlighet att använda sin kreativitet och kompetens för att bidra till utvecklingen. Att du inte tar dig själv på allt för stort allvar och kan se på vardagen med en glimt i ögat.
 
Du har engagerat dig i offentlig upphandling. För något år sedan skrev du på debattplats i Upphandling24: ”Politiker måste sluta vara osäkra och våga ställa krav på tjänstemännen att de i högre grad ska ställa sociala krav vid upphandlingar. För inga juridiska hinder finns.” Är du lika tvärsäker i dag och kommer du att fortsätta driva frågan om sociala krav i upphandling? 
– Jag är lika tvärsäker i dag på att de sociala krav som vi ställde då jag var kommunstyrelsens ordförande i Örebro och som jag exemplifierar i artikeln inte hade några juridiska hinder. Jag kan också konstatera att den upphandlingen har gjort skillnad för 60 långtidsarbetslösa.
Därför känns det bra att regeringen har tagit avgörande steg i frågan och i denna stund ligger en proposition på riksdagens bord som förtydligar vilka möjligheter som finns att ställa sociala krav.
 
Men det finns ett liv utanför politiken, den offentliga upphandlingen och ledarskapstankarna.
När Lena inte är på jobbet vill hon gärna vara hemma och mysa med familjen eller ute i naturen.
 
– Jag gillar att läsa skönlitteratur och även att lyssna till ljudböcker. För mig är det en sådan bra avslappning att läsa en bok när huvudet är fullt av politiska texter. Framförallt gillar jag deckare.
 
Lena avslöjar också att hon gärna åker skidor och redan börjar längta efter vintern. Dessutom ser hon fram emot en resa till Florens inom kort.
 
Intervju: Bo Höglander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *