Spännande ny teknik när Kiruna flyttas

Att flytta en hel stad är en utmaning av megaformat. Nu sker det i Kiruna och för att underlätta används den senaste tekniken, Microsofts Hololens, en sorts glasögon som gör att man kan ”se” infrastrukturen som finns dold under marken.
Idén att kombinera Hololens med annan befintlig data och teknik kommer från Robert Ylitalo, chef för affärsutveckling på CGI i norra Sverige. Hans innovation vann företagets stora tävling som OFFENTLIGA AFFÄRER skrev om i november 2016. IT- och konsultjätten startade en Call to action för att dammsuga Sverige på nya idéer till innovationer som kunde förbättra vardagen för medborgarna.
– Jag är övertygad om att den här tekniken är lika självklart inom fem år som att vi i dag har smart phones, säger Robert Ylitalo.

Grävning födde idén
Han fick idén till att använda tekniken med Hololens när han iakttog en grävning i hemstaden Kiruna. ”Där har vi det”, tänkte han och såg för sin inre bild hur grävmaskinisten skulle kunna ”se” alla de rör, kablar och annat som ligger nedgrävt i marken i alla städer. Tekniken innebär en kombination av verklighet och virtuell verklighet.
Tekniken kallas också MR – Mixed reality – och innebär konkret ett slags förstorade glasögon med inbyggd dator för att hantera och projicera tredimensionella bilder, så kallade hologram.

Samarbetar med kommunen
Nu samarbetar Kiruna kommun och CGI för att minska problemen med bristfälliga kartor över underjordisk infrastruktur. Projektet kallas ”Hidden city” och använder uppgifter från infrastrukturen i nya Kiruna.
– Jag hade inte kommit på den här idén till innovation utan den lokala närheten till kommunen. Det finns mycket att vinna på att hantera den underjordiska infrastrukturen med större precision och proaktivitet, säger Robert Ylitalo,

Breddar näringlivet
Kristina Zakrisson, kommunalråd, tycker att det är viktigt att fånga de erfarenheter och innovationer som uppstår ur Kiruna stadsomvandling och omvandla dem till affärer. Det breddar stadens näringsliv. Att CGI tar steget att använda stadsomvandlingen som grund för innovation är positivt för Kiruna kommun, menar hon.
I nr 3 av OFFENTLIGA AFFÄRER publicerar vi en längre artikel kring detta spännande samarbete i norr.
Foto: Microsoft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *