Stoppad broschyr kostar 1,2 miljoner

Efter skarp kritik – till och med från ministrar – beslöt Socialstyrelsen att dra in broschyren ”Till dig som är gift med ett barn”.
Broschyren som möttes av massiv kritik fick Socialstyrelsen att kalla till krismöte med chefer under påskledigheten, rapporterade TV4 Nyheterna och Expressen.
Slöseriombudsmannen hos Skattebetalarnas Förening kommenterade på Facebook: ”Projektet som mynnade ut i den indragna broschyren om barnäktenskap kostade 1,2 miljoner. Fint påskägg till skattebetalarna.”
Informationsbroschyren ”Till dig som är gift med ett barn” skulle vända sig till människor som nyligen kommit till Sverige och är gifta med barn. Broschyren påpekar att barnäktenskap är förbjudet i Sverige och informerar om att barn som kommer hit utan vårdnadshavare räknas som ensamkommande även om de är gifta.

Praktisk information
Men det som fick bägaren att rinna över för många är att man även gick ut med praktisk information till den som kommer till Sverige och är gift med ett barn. I informationsbladet skriver myndigheterna: ”Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till.”
Till Expressen förklarade Petra Rinman, chef för kunskapscentrum för ensamkommande barn och unga, på Socialstyrelsen att man bestämt sig för att dra tillbaka materialet. ”Vi ska se över detta och ta del av den kritik som har kommit…” förklarade hon, enligt tidningen.
Barnminister Lena Hallengren (S) var enligt Aftonbladet ”mycket upprörd över tonen, tilltalet och känslan” i den kritiserade informationsfoldern.
– Det är olagligt och oacceptabelt och det ska inte råda någon tvekan om vilka lagar och regler som gäller i Sverige, sa hon till Aftonbladet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.