Svexit drabbar patient och personal

Konsekvenserna av ett svenskt EU-utträde skulle bli stora och negativa för sjukvården.
Det menar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet (2018-08-12) pekar hon på att ett av Brexit-kampanjens största nummer inför folkomröstningen i Storbritannien var att ett EU-utträde skulle spara 350 miljoner pund i veckan. Pengarna skulle istället kunna läggas på den engelska sjukvården, NHS.
– Det var, som så mycket annat i dessa tider av falska nyheter, en ren lögn, kommenterar Anna Starbrink.

Svårt bemanna vården
Britterna har nu stora svårigheter att bemanna vården. Antalet sjuksköterskor och barnmorskor som åker till Storbritannien från andra EU-länder har minskat med mer än 90 procent sedan Brexit-omröstningen.
Anna Starbrink kommenterar att ett av Sveriges största partier (SD, red:s anm) förespråkar att vi ska lämna EU: ”Samma parti säger sig värna svensk sjukvård. Det går inte ihop. Ett svenskt utträde ur EU skulle vara förödande för svenska patienter och vårdpersonal.”

Försvårar för patienten
Enligt den liberala sjukvårdspolitikern skulle ett ”Svexit” försvåra möjligheten för patienter att söka vård utomlands, eller får vård när man blir sjuk på resan. Tillgången på högspecialiserad vård för till exempel ovanlig cancer eller andra sällsynta diagnoser skulle också försvåras, hävdar hon
Dessutom skulle möjligheterna för svensk vårdpersonal att jobba utomlands minska och det skulle bli svårare att få personal från andra länder att jobba här i Sverige.
– När Sverigedemokraterna väcker frågan om det svenska EU-medlemskapet måste vi ta debatten, manar Anna Starbrink.
Bilden: Anna Starbrink. Foto: Liberalerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *