"Ta hjälp på trasslig arbetsplats"

Arbetsgivare måste agera nu för att bryta tystnadskulturer, oegentligheter och i bland ren brottslighet på arbetsplatsen.
– Det görs genom att tydligt medvetandegöra. Att ihärdigt hålla levande. Att ständigt ifrågasätta, på möten, i samtal, genom utbildning, menar Anna Bennich Karlstedt, leg psykolog och leg psykoterapeut.
– Vi är många som kan bistå er när det är svårt. För det är svårt när man står mitt i det. Ta hjälp, manar hon i en krönika på Psykologiguiden. Där skriver hon: ”Så många ansikten, så många gamla historier ifrån mitt yrkesliv som passerar när jag läser om upproren i kölvattnet av #metoo, de som fortsätter rulla in ifrån bransch efter bransch.”
Trassliga arbetsplatser
Hon berättar att hon minns alla de gånger hon varit ute på trassliga arbetsplatser efter anmälningar om kränkande arbetsklimat, konflikter och sjukskrivningar och fått höra ”här är tonen rå men hjärtlig”. Eller ”här är det högt i tak”.
– Ja, en sådan kultur kanske kan fungera, ibland till och med ganska bra. Men – det finns massor av risk inbyggd i den. Oftare än man kan tro är det ingenting annat än en täckmantel för att en rad osympatiska beteenden får fortgå. Något att gömma sig bakom när man beter sig riktigt illa, menar psykologen.

Anna Bennich Karlstedt
Hon tror att historierna kommer att fortsätta rulla in länge, ”som förskräckelser, som sorgfåglar, som det stora vemodet.” Andra historier kommer vi aldrig att få höra trots att de inträffat, tillägger hon.
Svinerier och övergrepp
Under tiden alltmer ljus kastas på svinerier och övergrepp behöver vi agera, menar psykologen. Dessa arbetsmiljöproblem ”kokar ner till en ledning som inte ser, inte hör, eller som aktivt väljer att bortse. Förändringen måste ta avstamp högst upp, hos de som har makten, de som äger det yttersta ansvaret.”
Anna Bennich Karlstedt uppmanar alla verkställande direktörer som nu stått till svars i kölvattnet av #metoo, #tystnadtagning, #deadline och andra grupper, att agera.
– Ta hjälp! Vänd er till företagshälsorna, eller boka in expertis. Och tala högt och ofta om bemötande, uppmanar Anna.

Utbytbara ”genier”
Till sist anser hon att det är dags att sluta tro att manliga ”genier” som beter sig illa inte är utbytbara.
– Prova ge dem alla sparken och se vad som händer. Det kommer visa sig på lite sikt att både kulturen och resten av världen klarar sig alldeles finfint utan dem, avslutar Anna Bennich Karlstedt.

Fakta

Anna Bennich Karlstedt är en av flera psykologer som besvarar frågor på Psykologgiuiden. Hon har tidigare arbetat som HR-chef men stöttar i dag arbetsplatser och dess ledning på konsultbasis. Hennes krönika finns i sin helhet på Psykologiguiden liksom frågor och svar till psykologer om #metoo.
Klicka på länken:
https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/pa-jobbet/kronika_metoo
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *