Tidigare upphandlingsminister i blåsväder

Den före detta ”upphandlingsministern” Sven-Erik Österberg, numera landshövding i Norrbottens län och ordförande i Finansinspektionen, är föremål för en brottsutredning.
Det avslöjar Svenska Dagbladet Näringsliv (2015-06-13). Enligt en artikel med vinjetten ”analys” av Jan Almgren har Sven-Erik Österberg ”varit märkligt långsam när det gäller att reagera på tre misstänkta miljöbrott som gruvbolaget Northland Resources kan ha gjort sig skyldigt till”. Rubriken på artikeln är ”Dags ta time out, Österberg”.
Artikeln avslutas med att konstatera att Finansinspektionen är en central aktör i det svenska finansiella systemet. ”Dess ordförande måste åtnjuta 100 procent trovärdighet. Så är inte fallet i dag”.
OFFENTLIGA AFFÄRER har sökt och söker Sven-Erik Österberg för en kommentar. Fredrik Hedlund, kommunikationschef på länsstyrelsen i Norrbotten, uppger i en kommentar till OFFENTLIGA AFFÄRER att det är ”lässtyrelsen som är föremål för utredning av åklagaren om fel har begåtts eller inte.” Han tillägger: ”Vi kommer tyvärr inte att kunna lämna några kommentarer kring ärendet så länge förundersökningen pågår”.
Sven-Erik Österberg var kommun- och finansmarknadsminister med ansvar för frågor kring offentlig upphandling i Göran Perssons regering åren 2004–2006. Han har haft flera tunga politiska uppdrag.
Under sin tid i riksdagen har han bland annat varit gruppledare i Konstitutionsutskottet och 2008-2011 var han gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Han har även varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet (2000-2002) och i finansutskottet (2002-2004) samt ledamot av dåvarande lagutskottet.
Sedan den 1 oktober 2012 är Sven-Erik Österberg landshövding i Norrbottens län. Han är också ordförande i Finansinspektionens styrelse. Finansinspektionens styrelse träffas ungefär en gång i månaden. Måndag efter midsommar, den 22 juni, hålls nästa möte.
Foto: Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *