Hög nivå i Almedalen

När OFFENTLIGA AFFÄRER och Hexanova summerar Almedalsveckan 2017 är det inte utan stolthet vi konstaterar att nivån var hög, såväl på deltagare som programpunkternas innehåll.
Det blev en rivstart i Offentliga Affärers tält. På måndagens morgon samlades några av Sveriges främsta kvinnliga ledare till ett högintressant panelsamtal. Ärkebiskop Antje Jackelén får väl anses vara den främsta i kretsen. Med henne på podiet fanns Systembolagets koncernchef Magdalena Gerger, SKL Kommentus VD Eva-Lotta Löwstedt Lundell, SKLs VD Vesna Jovic, och Visma Enterprises VD Sofia Gerstenfeld.
Som om detta inte vore nog presenterade något senare regeringens inrikesminister Anders Ygeman tankarna bakom den Nationella säkerhetsstrategin. Ett helt batteri åtgärder är under införande eller utreds i syfte att öka säkerheten och skärpa kampen mot terrorism och kriminalitet. En åtgärd som aviseras är att Säpo ska få tillgång till Migrationsverkets dataregister. En annan att polisen ska kunna avlyssna digital trafik redan vid källan, innan den krypteras. Detta genom att installera mjukvara i datorer, appar eller mobiler. Sannolikt får det ske endast efter domstolsbeslut.
Från Jurek Rekrytering och bemanning kom Johannes Schiölde, som pläderade för alternativa prismodeller i offentlig upphandling av rekrytering och bemanning. Om rätt modell används – till exempel faktorsprissättning – minskar risken för avarter och lönedumpning.
Dessförinnan tog Ulf Lindberg, VD på Enhancer Consulting, vikten av rätt organisation och rättplacering av chefer och mellanchefer i företaget eller i den offentliga enheten.

Civilministern på plats
Men det var inte slut med det! På eftermiddagen stod civiliministern – tillika ”upphandlingsministern” – Ardalan Shekarabi på scenen och intervjuades om regeringens Nationella upphandlingsstrategi.
Direkt efter det presenterade Advokatfirman Lindahl sin Rationella upphandlingsstrategi, ett komplement eller alternativ till regeringens dito (se separat artikel). Efter den korta presentationen följde en debatt som delvis knöt an till den Rationella upphandlingsstrategin. Den hade fått rubriken Alternativa fakta inom offentlig upphandling.
Utgångspunkten var frågan ”vart är den offentliga upphandlingen på väg”? Allt fler företag avstår från att lämna anbud och de som vinner är inte sällan leverantörer som använder sig av ”alternativa fakta” för att vinna.
Direkt efter lunch hölls ett ambitiöst pass om molekylär testning av cancerpatienter. En diger panel med genetiker, läkare, folk från Cancerfonden, SKL:s sjukvårdsdelegation och politiker intog scenen.
Advokatfirman Lindahls lansering av ”Den rationella upphandlingsstrategin” refereras i en separat artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.