Unikt samarbete ger vård på landsbygd

Nu får Stavsjöborna mellan Norrköping och Nyköping en egen sköterskemottagning. En ovanlig bolagsform öppnar för spännande samarbetsformer med kommun och landsting.
Nu är sköterskemottagningen invigd med landstingsfolk, kommunstyrelsen ordförande, näringslivschef, företagare och lokalbefolkning på plats. En nedlagd skola har byggts om och inhyser nu den lilla mottagningen. Patienter kan boka tid som vanligt eller bara titta in spontant för enklare provtagning.
– Och jag kommer besöka mottagningen för hälsosamtal, berättar Mimmi Bodingh som till vardags är stationerad på Bagaregatans vårdcentral i Nyköpings kommun, dit Stavsjö hör trots att orten geografiskt ligger närmare den östgötska metropolen Norrköping.
Avtalet med landstinget har tecknats av ett lokalt utvecklingsbolag, Kiladalens Utveckling, (svb). Aktiebolag (svb) står för särskild vinstutdelningsbegränsning.
– Aktieägarna kan inte få vinstutdelning utan satsar sina pengar för att bolaget ska kunna erbjuda service på landsbygden, som digital lanthandel, vård och boende, förklarade Larz Johansson, en av initiativtagarna och drivande i utvecklingen lokalt.
Nästa steg i denna utveckling kan bli bostäder.
Modellen representerar ett nytänkande genom att bolagsformen kan förena lokalt engagemang och lokalt aktiverat kapital med kommunens och landstingets vilja och förmåga att pröva nya lösningar på gamla problem.
Bilden: Distriktssköterskan och verksamhetschefen Mimmi Bodingh och Anette Carlsson, undersköterska som ska vara verksamma på Stavsjö sjuksköterskemottagning. Foto: Bo Höglander.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *