Vaccin­upphandling försenas igen

Ännu en gång överklagas upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer. Därmed försenas vaccineringen av flickor i årskurs fem och sex, ett beslut som togs av Socialstyrelsen för tre år sedan.

I förra veckan kom beskedet om den nya upphandlingen. Landstingen valde HPV-vaccinet Gardasil, istället för Cervarix som valdes förra gången. Den tidigare upphandlingen överklagades då av Gardasils tillverkare Sanofi Pasteur MSD, som fick rätt i kammarrätten med påpekandet att avtalstiden, enligt den upphandlingsmall som användes vid den tiden, ansågs vara otillåtet lång.

I den nya upphandlingen har Landstingen alltså valt att ge avtalet till Sanofi Pasteur MSDs Gardasil, vilket fått Cervarix tillverkare Glaxo Smith Kline att reagera.

– Vi har som företag deltagit i ett stort antal offentliga upphandlingar av vaccin mot livmoderhalscancer världen över men aldrig varit med om att upphandlande myndighet inte velat offentliggöra grunden för sitt beslut. Vi har heller aldrig varit med om att den upphandlande myndigheten direkt frångår sitt eget förfrågningsunderlag, vilket nu skett, skriver Johan Thor och Olav Flaten från Glaxo Smith Kline på DN debatt.

De har lämnat in en ansökan om prövning av upphandlingen.

Det är en väldigt olycklig situation, konstaterar Anders Tegnell som är avdelningschef vid Socialstyrelsen i en intervju med TT.
-Vi börjar närma oss en gräns där det finns flickor som inte hinner få det här skyddet innan de får infektionen och därmed löper en lite ökad risk att få cancer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *