Vakter tar över polisjobb

Numera stötar man oftare på ordningsvakter än fotpatrullerande polis i offentliga miljöer Det har blivit en viktig del i kommuners, handelsföreningars och fastighetsägares trygghetsarbete.
Utvecklingen har har skett utan att det skett några nämnvärda ändringar i lagen sedan dess tillkomst 1980.
Nu kräver polisen ordning och reda i regelverket, rapporterar Fastighetstidningen. I början av sommaren skrev polisen därför till justitiedepartementet och krävde en översyn av lagen som reglerar ordningsvakter. I dag har polismyndigheten inte möjlighet att bevilja tillstånd för områden i den storleksordning som kommunerna önskar.

Ordningsvakt är inte väktare
Fastighetstidningen pekar på att många blandar ihop ordningsvakter med väktare. De senare får bara ingripa som vilken medborgare som helst, så kallat envarsgripande. En ordningsvakt är polisutbildad och har vissa polisiära befogenheter, som att kunna omhänderta berusade eller personer som uppträder störande. De utbildas och lyder under Polismyndigheten. En ordningsvakt har även skyldigheter gentemot det allmänna, till exempel krav på att uppträda hövligt, skyldighet att rapportera samt tystnadsplikt.
Över 100 tillstånd för ordningsvakter gäller köpcentra och gallerior.
Fördubblad kostnad
Totalnotan för bevakningstjänster i kommuner och landsting landade år 2016 på 1,6 miljarder kronor. Det är en ökning med nästan 50 procent sedan 2014, enligt Dagens Samhälle.
Greta Berg arbetar med brottsförebyggande frågor på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hon menar att kostnaderna hamnar fel.
– Att upprätthålla allmän ordning är ett statligt uppdrag och det ska polisen göra, säger hon till Fastighetstidningen.
Bilden: ordningsvakter i uniform. Foto: vaktbutiken.se

0 thoughts on “Vakter tar över polisjobb

 1. Fram till och med 90 talet såg man alltid patrullerande poliser på offentliga platser, de gick två och två och var en naturlig del av stadsbilden som skapade en naturlig relation mellan polismyndigheten och medborgarna samt ingav en trygghetskänsla.
  Sedan hände något och alla poliser försvann från stadsbilden med ökade oroligheter som följd, när man idag ser poliser är det med piketbussar utanför krogarna när de stänger för att ta hand om störande gäster eller vid någon enstaka trafikkontroll.
  Detta har gjort att ordningsvakterna efterfrågas i allt större grad, om detta fortsätter kommer det bli en ny typ av ”polis”.
  Då hamnar vi i samma situation som så många andra länder redan satt sig i med två polismakter i samhället, en statlig och en privat. Det är naturligt vis inte önskvärt då den privata ”polisen” är helt beroende av vem som betalar och indirekt blir korrumperad på grund av detta.
  Jag håller helt med Greta Berg om att ”-Att upprätthålla allmän ordning är ett statligt uppdrag och det ska polisen göra.”
  Allt annat är förkastligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *