Vill förenkla kameraövervakning

Tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS) och SecurityUser.com har skrivit ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson. Brevet, som offentliggörs i Dagens Industri (5/8 2015), uppmanar justitieministern att ”initiera en förändring av kameraövervakningslagen till gagn för effektivare brottsbekämpning och ökad trygghet i samhället”. En av undertecknarna är Dick Malmlund som i över 25 år arbetat med säkerhetsfrågor inom näringslivet, bland annat åt Svensk Handel. Drygt 10 år arbetade Dick som säkerhetschef inom Hennes & Mauritz och 5 år som polis i Stockholm. Han var den som byggde upp och skötte Svensk Handels varningslista under 10 års tid och är kanske den som har mest erfarenhet när det gäller bluffakturor i Sverige.
Den andre undertecknaren är Lennart Alexandrie, som driver och utger webbplatsen och tidningen SecurityUser.com . Han påpekar att både SNOS och SecurityUser.com anser att en förbättrad kameraövervakningslag är viktig för att effektivisera brottsbekämpningen och öka tryggheten i samhället. ”Det öppna brevet är ett led i denna strävan”, säger han.
”Nu, i din roll som justitieminister, finns verkligen förutsättningar att gå från ord till handling och initiera en förändring av kameraövervakningslagen till gagn för effektivare brottsbekämpning och ökad trygghet i samhället”, skriver de bägge. Här kan du läsa brevet i sin helhet: http://www.securityuser.com/se/news.asp?newstype=1&newsid=8101
SNOS har nyligen initierat ett upprop med namninsamling för att få till förändringar i kameraövervakningslagen. Ett av kraven går ut på att göra det enklare att få använda säkerhetskameror med kontinuerlig inspelning på utsatta gator och torg.
I uppropet står bland annat följande: ”Kameraövervakning på allmänna platser är trygghetsskapande och bidrar till att brott upptäcks och att gärningsmän kan gripas. Men att som idag behöva trycka på inspelningsknappen först när något brottsligt inträffar innebär ofta att hela eller väsentliga delar av en händelse missas och att förövare helt i onödan kan komma undan. Hur viktig kontinuerlig inspelning är visade sig exempelvis vid mordet på Sveriges utrikesminister då gärningsmannen kunde identifieras tack vare kontinuerligt inspelade kamerabilder som polisen kunde inhämta efter dådet.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *