Vill reglera digital vård

Landstingen ska ansvara för utvecklingen och infrastrukturen av de digitala vårdkontakterna. Det skapar också utrymme för att på olika sätt reglera appläkarnas verksamhet, menar Jonas Sjöstedt (V), partiordförande, och Karin Rågsjö (V), sjukvårdspolitisk talesperson.
För att alla ska få tillgång till en jämlik vård krävs därför ett stopp för vinstintresset i vården, skriver de båda vänsterpartisterna på DN Debatt. Men det räcker inte. Vänsterpartisterna vill även se flexiblare öppettider för bättre tillgänglighet och förslår därför utökade öppettider i primärvården en eller par gånger i veckan.

Sök upp de som inte kommer
De vill också att primärvården får ansvar för ett uppsökande arbete med ”regelbundna hälsoundersökningar till dem som inte själva uppsöker hälso- och sjukvården i dag”.
Man vill även se fasta läkarkontakter inom vården. ”I dag har den kraftiga överanvändningen av så kallade hyrläkare gjort att systemet med fasta läkarkontakter i princip helt urholkats”, anser V.

Samhället ska ta ansvar
Slutligen vill man utöka tillgången till digital vård, men ”samhället” ska ta ansvar och se till att ”även den digitalt baserade hälso- och sjukvården är jämlik”. Därför vill Vänterpartiet att landstingen ska ansvara för utvecklingen och infrastrukturen av de digitala vårdkontakterna.
I dag är det frivilligt för landstingen att erbjuda möjlighet till online-bokning på vårdcentraler och möjlighet att läsa sin journal på internet. Detta menar V ska vara obligatoriskt.
Läs hela artikeln på DN Debatt:
https://www.dn.se/debatt/okad-ojamlikhet-nar-digital-vard-vaxer-med-privata-appar/
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.