Vill se krav på kollektivavtal i upphandling

Leverantörer till offentlig sektor bör ha kollektivavtal. Det vill finansminister Magdalena Andersson, framkommer det i en intervju med OFFENTLIGA AFFÄRER.
– Kollektivavtalen är en central del av den svenska modellen på arbetsmarknaden. Dessa ska vi värna. Regeringen har tillsatt en utredning för att bland annat titta på hur krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in i de nya upphandlingslagarna som ska komma. Den blir klar i höst, säger Magdalena Andersson.
Den tidigare överdirektören vid Skatteverket blev finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna i samband med att Stefan Löfven tillträdde som partiledare och sedan den 3 oktober 2014 är hon finansminister i S-regeringen.
Magdalena Andersson kallar sig feminist och vill ta steg mot ”ett modernare Sverige”. För henne innebär det satsningar för att stärka svensk tillväxt genom ökad produktivitet och fler jobb, minskade klyftor och ett mer klimatsmart samhälle.
Vad gör du helst när du är ledig?
– Någon friluftsaktivitet med familjen. Vandring, längdskidor eller trädgården.
Hela intervjun publiceras i kommande utgåva av OFFENTLIGA AFFÄRER.

2 thoughts on “Vill se krav på kollektivavtal i upphandling

  1. Det är möjligt att ställa krav om kollektivavtal förutsatt att dessa har allmän giltighet. (Laval, Rush Portuguesa). I sverige finns ingen minstalön som allmänbegrepp och så länge vi inte själva ser om vårt hus kan vi inte begära att någon annan gör det. Vidare har hela resonemanget om kollektivavtal som ska gälla för utländska leverantörer, i syfte att hindra social dumpning, ett hyckleriets skimmer över sig så länge den svenska arbetsmarknadspolitiken medger att arbetslösa utför ”riktiga jobb” mot aktivitetsersättning. Där kan man verkligen tala om social dumpning och var är engagemanget för dessa tusentals underbetalda arbetstagare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *