Digitalisering handlar om att bota ensamhet

– Digitaliseringen i äldreomsorgen handlar ytterst om att bota ensamhet. Den måste utgå från burkarens och medarbetarens situation. Det framhöll Tomas Lindroth, lektor Göteborgs universitet. Han var först ut på scenen när eFörvaltningsdagarna drog igång på onsdagen.

Tomas Lindroth, Göteborgs universitet.

Dessförinnan hade moderatorn Paulina Modlitba öppnat konferensen och hälsat deltagarna välkomna. Rubriken på Lindroths föredrag var Okunskap och skitsystem är hinder för hållbar digitalisering.

Ekonomin och demografin gör att vi måste skapa lösningar som inte utgår från teknikmöjligheterna.

Även om vi höjde skatterna till rekordnivåer så skulle det inte hjälpa. För det finns inte tillräckligt med folk att anställa, sa Lindroth i sin inledning.

– Vi måste sluta göra dålig digitalisering om vi ska skapa en hållbar digitalisering. Den ska inte utgå från ”tidsstudiemannen” utan från ett utforskande arbetssätt genom balansering mellan effektivitet och innovation, menade talaren.

– Ord och inga visor, kommenterade moderatorn i en efterföljande frågestund.

Den första frågeställaren undrade ”hur vi kan ställa oss utanför LOU”.
– Vi måste jobba mer med flödesoptimering, menade Tomas Lindroth och pekade på att det ofta enbart finns en enda person som kan digitalisering när en upphandling ska äga rum. Om man låter processen ta litet tid så att alla hinner synka och lyssna på leverantörerna så finns det möjligheter.

”Sverige halkar efter”

Efter Tomas Lindroth äntrade Maria Stockhaus scenen. Hon fick som talesperson (M) i digitaliseringsfrågor företräda den splitter nya regeringen i frågorna. Hon beklagar att Sverige halkar efter och riskerar att bli frånsprungna av Kina och andra länder.
– Jag kommer att tända en blåslampa och jaga digitaliseringsminister Erik Slottner (KD) lovade Maria Stockhaus.

Efter det kallades en panel upp på scenen för att prata digitalisering.

Jannike Tillå, Internetstiftelsen, betonade vikten av att medborgarna verkligen förstår vad man håller på med på nätet och vad det kan innebära.

– Vi har tidigare pratat om det digitala utanförskapet utifrån de som inte använder IT eller använder det sällan. Nu ser vi ett annat, självvalt utanförskap som beror på rädsla. Att journaluppgifter ska läcka eller att utländska myndigheter ska spionerna på en.

”Tiodubbla IT-budgeten”

– IT-budgeten måste tiodubblas om vi ska kunna spara på andra verksamheter, menade Joakim Lindroth. I dag ligger ofta ett besparingsbeting på tre procent i alla budgetar, även på IT.

Åsa Zetterberg, Tech Sverige, tycker att staten ska lägga en långsiktig investeringspeng – det handlar om rejäla resurser.
– Vi måste få lika smarta tjänster som i dag finns på apotekstjänster. Du får som patient ett recept från din läkare och kan hämta ut medicinen på vilket apotek som helst. Det finns en smart infrastruktur i botten, liknande lösningar krävs på fler områden.

Maria Stockhaus menar att staten måste tala om för och hjälpa kommunerna hur de ska gå till väga. Man får inte göra om samma misstag som gjordes i Stockholms stad med den beramade skolplattformen. Här inflikade Tomas Lindroth att man inte ska lägga all skuld på staden. Leverantören hade inte behövt bygga ett skitsystem…

”Se över LOU”

Maria Stockhaus förordar en översyn av LOU för att hita ökade möjligheter till innovationsupphandling. Där finns en fördel med att Erik Slottner är både digitaliseringsminister samt har ansvar för offentlig upphandling, menar hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *