Han ansvarar för upphandlingsfrågorna

Det blir civilminister Ardalan Shekarabi som kommer att ansvara för upphandlingsfrågorna i regeringen. Han är placerad i finansdepartementet.
Tre ministrar finns på finansen; Magdalena Andersson blir finansminister, Per Bolund finansmarknads- och konsumentsminister och Ardalan Shekarabi blir civilminister. Tidigare har han deklarerat att socialdemokraterna vill samla upphandlingsstödet hos en fristående myndighet, det vill säga inte som i dag tillsynsmyndigheten Konkurrensverket.
– Det finns en risk att strategiska upphandlingsfrågor som ekologiska och sociala hänsyn marginaliseras när frågorna flyttas till Konkurrensverket sa Shekarabi i ett pressmeddelande före valet.
Hur tidsplanen för en flytt av det nationella upphandlingsstödet ser ut är oklart i dagsläget. Med tanke på det parlamentariska underlaget kan det också bli tal om en kompromiss med något eller några av oppositionspartierna.
Ardalan Shekarabi har också sagt att det saknas en nationell upphandlingsstrategi för Sverige. Men det var sannolikt innan alliansregeringen lade fram sin ”Färdplan upphandling” strax innan valet i september.
Bland de förslag som socialdemokraterna lade fram innan valet fanns följande:

  • Samla upphandlingsstödet hos en fristående myndighet som har ett brett perspektiv där miljö, sociala hänsyn och innovationer ingår.
  • Skapa en nationell upphandlingsstrategi i nära samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
  • Ta sysselsättningshänsyn vid upphandling för att stärka sysselsättning och social inkludering, till exempel praktikplatser.

En längre intervju med Ardalan Shekarabi planeras längre fram i OFFENTLIGA AFFÄRER.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *