SIF14 – en av världens största internetkonferenser
Den 27-28 maj är det dags för tredje upplagan av Stockholm Internet Forum. 450 deltagare från 90 länder är på ingång för att diskutera hur internet kan hållas fritt i tider av krav på ökad kontroll och styrning.
Många av världens ledande yttrandefrihetskämpar och en rad tunga beslutsfattare, akademiker, företagare, teknikentreprenörer och civilsamhällesorganisationer deltar i konferensen, som arrangeras av UD tillsammans med Sida och Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE).
Fler än hälften av årets deltagare kommer från medel- eller låginkomstländer, ofta från platser där nätfriheten är kraftigt begränsad och där förespråkare för yttrandefrihet riskerar att hotas och förföljas. Konferensens tema är ”Internet: integritet, transparens, övervakning och kontroll”.
En välkänd profil som kommer att delta i panelsessioner och debatter är Shahzad Ahmad från den pakistanska nätfrihetsorganisationen Bytes4All. Jillian York från Electronic Frontier Foundation i USA kommer också, liksom Anja Kovacs, som driver Internet Democacy Project i New Delhi, och Dunja Mijatovic, OSSE:s medierepresentant. Carl Bildt kommer förstås – han är värd för hela konferensen – och även biståndsminister Hillevi Engström och it- och energiminister Anna-Karin Hatt är med.
Frågan om frihet, säkerhet och utveckling på nätet är en global framtidsfråga. Under de kommande åren beräknas antalet människor som har tillgång till internet mer än fördubblas till över fem miljarder. Ett fritt och öppet internet kan få många positiva effekter för såväl mänskliga rättigheter som entreprenörskap och global utveckling.
Friheten på nätet också en av de högst prioriterade frågorna i svensk utrikespolitik. Det handlar bland annat om att de mänskliga rättigheterna ska respekteras både online och offline. Varje människa ska vara fri att tycka och säga vad hon vill – även på internet. Det kanske kan tyckas självklart för oss i Sverige, men det är långt ifrån verkligheten i många länder.
Källa: Utrikesdepartementet