Sparkad efter att ha riggat upphandlingar

En anställd vid det kommunala byggbolaget MKB i Malmö har avskedats och polisanmälts sedan det avslöjats att han riggat omfattande upphandlingar av byggentreprenader.
Det rapporterar Dagens Samhälle (nr 6 / 2017). Samma skånska byggbolag som vunnit upphandlingarna har också byggt ut den före detta anställdes villa samt anlagt en pool på tomten, enligt tidningen.
Förfaringssättet som beskrivs är att den tidigare anställde öppnade anbuden i förväg och anpassade summorna så att kontrakten skulle tillfalla det skånska byggbolaget. Detta har fått till följd att byggbolaget vunnit sju upphandlingar som MKB genomfört.

Fjärde största allmännytta
MKB är fyra i Sverige vad gäller storlek bland kommunala bostadsbolag med mer än 23 600 lägenheter. Bolaget har intensifierat byggtakten på senare år, från 505 bostäder 2015 till 544 förra året. Under de kommande tre åren är målet att bygga ytterligare 2 250 bostäder.
Ordförande i MKB är Lars-Erik Lövdén, tidigare bostadsminister (S) och landshövding. Han är också utredare åt regeringen och ska kartlägga välfärdsstatens förmåga att stå emot organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet. Han vill inte kommentera det inträffade.
– Polisutredningen får ha sin gång, vi vill inte föregripa den, säger Lars-Erik Lövdén till DS.
Bildtext
Byggnaden på bilden har inget konkret samband med den i artikeln beskrivna händelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *