Samhällsengagerad

Intervju: Emilia Hage.

Han är känd som en av Sveriges kanske mest framgångsrika samhälls- och ekonomijournalister, och har bland annat vunnit både Stora journalistpriset och utsetts till Bäste ekonomijournalist i radio/tv flera gånger. Nu är Lennart Ekdal aktuell både som moderator för årets Mötesplats Offentliga Affärer samt med en ny, självbiografisk bok, ”Ekdal & Livet”.

– Det blev litet som terapi för mig, när samhället stängdes ner satte jag mig och skrev i stället. Det har varit jättekul, en helt ny erfarenhet, säger han till OFFENTLIGA AFFÄRER.

 

Lennart Ekdal.

Lennart Ekdal har jobbat som journalist i över 40 år. Under de åren har han hunnit med det mesta, bland annat var han med och startade TV4-nyheterna på 90-talet. Sedan dess har han synts i diverse tv-sammanhang, som till exempel Kalla fakta, Fuskbyggarna och nu senast i det omåttligt populära Ekdal och Ekdal som han ledde tillsammans med kusinen Niklas i SVT.

– Det är väl inte omöjligt att det blir en fortsättning på det programmet, det vet vi inte riktigt än. Nu börjar ju samhället vakna till liv igen så vi får väl se vart det leder men vi hoppas på att det kan bli en fortsättning, säger Lennart Ekdal.

Men om vi börjar från början – varför blev du journalist?
– Jag gjorde antagandet att det skulle vara ett väldigt trevligt och stimulerande yrke som skulle passa mig och min karaktär utmärkt. Och det måste man väl ändå säga att jag hade väldigt rätt i. Jag läste mycket som ung och gillade att skriva så det var väl en blandning av känsla och intresse helt enkelt.

Samhällsengagemanget har dock inte alltid varit lika påtagligt för Lennart Ekdal, utan växte snarare fram i takt med jobben han gjorde. Att han började som ekonomireporter under tidigt 80-tal var en himla tur enligt honom själv och gjorde att han hamnade i ett intressant fack av journalistiken som han dessutom byggt på genom åren.

– Det är intressant att följa samhällsutvecklingen, att skriva och berätta om det. Man kan väl säga att kunskap föder en längtan efter mer kunskap och ju mer du följer samhällsutvecklingen desto mer intressant blir det, så att jobba som samhällsjournalist är en livslång utbildning. Jag har spänt över rätt breda ämnesfält och det tycker jag att jag har haft nytta av både som journalist och som moderator, säger Lennart Ekdal.

Ser fram emot Nackastrand
I höst är han nämligen aktuell som moderator av årets Mötesplats Offentliga Affärer, den 20-21 oktober på Nackastrandsmässan, något han ser fram emot.

– Vi journalister är ju viktiga i alla sammanhang egentligen. Vi ska alltid vara en nagel i ögat på makten, och på dem som bestämmer, men inte minst när det handlar om våra allmänna angelägenheter som ju offentliga affärer faktiskt är. Då är det extra viktigt att se till att det går schysst och rätt till, säger Lennart Ekdal. 

Vad tycker du det är viktigt att tänka på när man jobbar med offentliga affärer?
– Att arbeta med skattebetalarnas medel medför ett visst ansvar och man får ha en annan respekt och vara extra försiktig med pengarna. Agera så klokt som det överhuvudtaget går. Nu är vi ju hyggligt befriade från korruption här i Sverige får man väl ändå säga, men det gäller att vara på sin vakt.

På frågan om vilket som är vårt största samhällsproblem just nu har han svårt att bara välja ut ett.

Knepiga problem
– Gängbrottsligheten och migrationskatastrofen som man väl ändå kan kalla det, de är ju knepiga problem. Sedan ligger alltid klimatfrågan där i bakgrunden på något sätt och dyker upp med varierande aktualitet. Internationellt är vi också inne i en tråkig utveckling så det finns gott om problem, helt klart, säger han och fortsätter.

– Men det är en spännande tid som väntar nu efter Corona, som ingen riktigt vet hur den kommer se ut. Huruvida vi kommer återgå till ett så kallat normalläge, det vet vi inte än. Det här med att jobba hemifrån till exempel, och digitaliseringen – vad har den betytt och kommer fortsätta betyda i arbetet?

Det senaste året har Lennart Ekdal, liksom alla andra, tvingats till ett mer socialt distanserat arbete och han har främst ägnat tiden åt att skriva på sin nya bok som ges ut i november.

En personlig bok
– Det är en anekdotrik berättelse ur ett kul yrkesliv skulle man kunna säga. Lite grann om min uppväxt, mina kommentarer om samhällsutvecklingen – ja, en rätt personlig bok helt enkelt. Så det är egentligen det jag hållit på med på sistone. Men nu när samhället äntligen börjar vakna till liv så kan han snart få komma ut och moderera lite seminarier igen.

– Det är alltid intressant med konferenser och mötesplatser, i och med att det är så varierande samhällsämnen. Det är spännande att höra experterna prata om de olika ämnena som är viktiga att lyfta på ett nyanserat sätt. Att få göra det i rollen som moderator passar mig väldigt bra tycker jag, och som väl är verkar andra också tycka det. Så jag hoppas att jag kan bidra med lite kunskap och kloka insikter under Mötesplats Offentliga Affärer i höst.

Fakta:
Ålder: 67 år
Familj: Fru och tre vuxna söner
Uppväxt: Linköping
Bakgrund: Gick journalisthögskolan på 70-talet och har sedan dess synts i diverse samhällsundersökande sammanhang.
Övrigt: Spelar gitarr och sjunger i ett coverband som (när det inte är pandemi) spelar på pubar och kalas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *